У цьому році про нормальне підвищення зарплат можна забути

У 2012 році менше половини компаній – 42%, що працюють в Україні, мають намір індексувати (підвищити на рівень інфляції) заробітну плату своїм співробітникам на рівні 6-10%.

Про це свідчать результати дослідження, проведеного Міжнародною консалтинговою компанією Hudson. Для порівняння в попередньому 2011 більша частина компанії декларувала підвищення доходів працівників на рівні 10-15%, пише “Дело”.

Відчутніше, на 10-15%, в 2012 році готові збільшити оклади лише 20% компаній. Зростання більше 16% запланували 5% компаній, взагалі відмовились від перегляду зарплат працівників кожна п’ята контора. Однією з причин такої тенденції є підвищений рівень індексації у 2011 році, який компенсував її відсутність або невисокий рівень в попередні роки, вважають в Hudson.

Відносна стабільність курсу іноземних валют в 2011 році знизила важливість цього критерію при визначенні розміру індексації. При визначенні розміру індексації зарплат, компанії грунтуються на рівні споживчих цін у гривні за рік, а також відстежують поведінку інших компаній у своєму секторі чи регіоні.

Як правило, компанії переглядають заробітні своїх співробітників раз на рік. При перегляді в першу чергу враховуються загальні результати роботи компанії-роботодавця. На другому місці – індивідуальні результати.

Варто зазначити, що раніше Hudson проводила дослідження задоволеності співробітників українських компаній, яке показало, що тотальна більшість громадян вважають, що роботодавці оцінюють їх працю несправедливо низько.

tsn.ua