На ЧАЕС починають будувати новий саркофаг за 1,5 млрд євро

26 квітня, в день 26-х роковин катастрофи на ЧАЕС, над четвертим енергоблоком станції почнеться будівництво нового саркофагу, який має вже 2015 року ізолювати зруйнований реактор від довкілля.

Проект нового укриття, який обійдеться в більш ніж півтора мільярда євро, ухвалили у квітні минулого року Україна спільно з міжнародною спільнотою.

Керівник Адміністрації Чорнобильської зони відчуження Володимир Холоша стверджує, що здійснені всі необхідні експертизи і територія зони відчуження готова для зведення безпечного укриття.

Участь у церемонії запуску будівництва об’єкту “Укриття” візьме президент України Віктор Янукович.

Новий безпечний конфайнмент заввишки 109 метрів і завдовжки 150 метрів має вже 2015 року ізолювати зруйнований реактор від довкілля, і стати місцем захоронення радіоактивних відходів реактора, сподівається Володимир Холоша. Він переконує, що новий саркофаг служитиме щонайменше сто років.

Однак не всі експерти вважають, що саркофаг вирішить якісь проблеми. Накривши всі радіаційні елементи конфайнментом, не з’являється відповіді на запитання: які хімічні процеси відбуваються всередині реактора і які ланцюгові реакції можуть відбутися, вважає член парламентського комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Юрій Костенко.

“Я противник реалізації цієї стратегії – будівництва ще одного укриття. Як на мене, це не вирішення проблеми, а лише її приховування від світової спільноти”, – зазначив депутат.

Тінь Чорнобиля: 26 років аварії на ЧАЕС

26 квітня 1986 року Україна пережила безпрецедентну катастрофу. На 4-му енергоблоці Чорнобильської атомної станції стався вибух, який повністю зруйнував реактор. Радіоактивна хмара накрила не тільки Україну, Білорусь і Росію, але також Східну і Північну Європу.

Ліквідаторами аварії визнані 600 тисяч людей. Більше 30 з них загинули протягом перших трьох місяців після аварії. Всього жертвами за 25 років моменту катастрофи вважаються, за різними даними, від 25 до 100 тисяч осіб.

30-кілометрова зона навколо станції виявилася зараженою радіацією. Загальна площа радіаційного забруднення України склала 50 тисяч квадратних кілометрів у 12 областях.

Після аварії над четвертим реактором ЧАЕС був зведений саркофаг, який в останні роки поступово руйнується. Приблизно через 5 років він може стати непридатним для “стримування” процесу витоку радіоактивних речовин зі зруйнованого енергоблоку.

tsn.ua