В Ужгороді незрячих вчили самостійності з тростиною

З 1 лютого цього року громадська організація інвалідів зору «Дивосвіт» розпочала на Закарпатті реалізацію проекту «Біла тростина – стань самостійним» за підтримки Мережі нідерландських благодійних фондів для Центральної та Східної Європи у партнерстві з МБФ «Фонд розвитку Карпатського Єврорегіону».

У рамках заходу з 20 до 30 квітня в Ужгороді проходять тренінги з орієнтування та мобільності, в яких беруть участь 20 незрячих осіб з різних районів Закарпаття. Як розповіла Оксана Богданець, голова ГО, під час відбору учасників тренінгів перевагу надали молодим інвалідам, які бажають бути самостійними, здобути освіту та знайти роботу. Відтак, впродовж цих десяти днів, вони потроху освоюють міські вулиці, пішохідні переходи, соціальні установи.

«Участь у житті суспільства на рівні з іншими для осіб з вадами зору означає, що такі люди мають потребу або бажання відвідувати усі ті ж самі заклади, що й інші громадяни, працювати на звичайних підприємствах, навчатися в звичайних школах та вишах. Але для осіб з вадами зору одним з найскладніших бар’єрів, що заважають робити усе це, є проблема елементарного пересування вулицями та орієнтування у просторі. Людина, яку постійно водить помічник, не може вважатися вільною та самодостатньою», – зауважила пані Оксана. Саме тому вони планують запровадити у своєму Центрі нову соціальну послугу, а саме, постійно діючі курси з навчання незрячих Закарпаття користуванню тростиною та самостійному пересуванню населеними пунктами області.

Анастасія Лесів

uzhgorod.in