Завдяки митникам 13 старовинних угорських книг залишаться в Україні

Громадянин Угорщини примудрився без будь-яких дозвільних документів «зеленим коридором» перевезти 13 старовинних угорських книг, датованих ще 1890 роком.
Повертаючись із Берегова до Угорщини на автомобілі, 56-річний чоловік у зоні митного контролю пункту пропуску «Лужанка» свідомо обрав спрощений режим. Тим самим підтверджуючи свої чесні наміри перетнути українсько-угорський кордон.

Але інспектори вирішили перевірити угорця на дотримання ним митного законодавства і провели перевірку автомобіля. На задньому сидінні вони виявили не задекларовані в установленому порядку та без будь-яких дозвільних документів на вивезення з території України 13 старовинних книг, надрукованих з 1890 по 1938 роки в Будапешті.

Збірка літературних видань знаходилася у досить незадовільному стані. Зі слів іноземця, друковані раритети він знайшов на горищі своєї знайомої і віз додому, аби реставрувати.

Тож, за порушення митного законодавства чопські інспектори відносно гр.Угорщини склали протокол за ст.339 МКУ. Оцінку стародрукам нададуть відповідні експерти в найближчий час, а поки книги вилучені до рішення суду.

Довідково: Відповідно до Наказу Міністерства культури України від 22.04.02 №258 „Про затвердження Інструкції про порядок оформлення права на вивезення, тимчасове вивезення культурних цінностей та контролю за їх переміщенням через державний кордон України” на друковану продукцію, що видана до 1945 року потрібен дозвіл Державної служби контролю, повідомила zakarpatpost.net  Вікторія Сенгетовська, прес-секретар Чопської митниці.