Анастасія Пентек: «Кожний робочий день і зароблену копійку варто рахувати…»

Соціальні ініціативи, висловлені Президентом на засіданні Кабінету Міністрів у березні, викликали значний резонанс по обидва боки політичного фронту. Влада переконана, що мова йде про суттєве підвищення соціальних стандартів, опозиція сумнівається в реальності цих намірів.

Проте найбільше хвилюють ці обіцянки людей, адже вони стосуються найбільш вразливих верств населення. Пенсійна реформа, яка запроваджується в країні, схвилювала громаду, суттєво не вплинувши на її матеріальний стан. Попереду – чергові зміни. Якими вони будуть. Чи отримають пенсіонери конкретний зиск, які позитиви, врешті, вже стали відчутними – про все це ми спробували дізнатися під час телепрограми «Зона особливої уваги» на телеканалі «Тиса-1» у начальника головного управління Пенсійного фонду України в Закарпатській області Анастасії ПЕНТЕК.

– Яким чином ініціативи, озвучені Президентом, стосуються людей, що є у вашій «сфері інтересів»?

– Я можу повідомити, що буквально днями ми отримали програмне забезпечення, яке після відповідного тестування дозволить нам провести відповідні перерахунки для того, щоб із 4 травня розпочати виплати пенсій із урахуванням їх «осучаснення».

– До цього вони були «не сучасними»?

– Мова йде про певний термін, який означає, що для тих людей, які пішли на пенсію до 2008 року, вона нараховуватиметься із суми 1198 грн. Загалом в області людей, яким доведеться перерахувати пенсії – понад 280 тисяч. Основна умова: ці люди повинні мати стаж не менше ніж 20 років жінки та 25 років – чоловіки. Таким чином перегляду підлягає так звана «трудова» пенсія, пенсії військовослужбовців строкової служби та соціальна пенсія. Головним чинником, який впливатиме на розмір доплати, є стаж та розмір заробітної платні.

– Тобто мова не йде про сталу суму?

– Ні. Можу лише сказати, що меншою за 100 грн. вона не буде. Трохи іншою є ситуація із науковцями, яких в області 561, яким пенсія нараховуватиметься із більшої початкової суми, тому й сума доплати буде трохи більшою. Люди, які мають неповний трудовий стаж, отримають додаткових 50 грн., ті, у кого стажу немає взагалі – 35.

– Особливість нашого регіону полягає не лише у його ландшафті – гірські райони, але й у наявності багатодітних матерів…

– Так, у відповідності до законодавства, багатодітні мами мають право на додавання до трудового стажу по 3 роки за дитину. Окрім того, вони отримують допомогу «За особливі заслуги». Більшість із них через органи соціальної допомоги мають доплати як матері-героїні. Проте нововведення, про які говоримо сьогодні, торкнуться і їх – вони отримають збільшення пенсії на 5%.

– Мова йде про разову допомогу?

– Ні – про перерахунок пенсії. Лише військовослужбовці її будуть отримувати з 1 липня. І хочу заспокоїти людей – індексації за квітень це не стосується – мова йде про реальне збільшення пенсії.

– Ініціативи і наміри – справа хороша. Але чи є кошти для їх реалізації?

– Уже прийняті зміни до державного бюджету на поточний рік, якими передбачено 6,5 млрд.грн. для Пенсійного фонду. Взагалі ж зміни викличуть необхідність у додаткових більше 1 млрд. грн. на рік для держави. Взагалі кошти – тема болюча для усіх сфер. Кредо Пенсійного фонду – зібрати кошти важливіше. Бо витратити їх можна легко і швидко…

– Як із втіленням цього кредо складається на Закарпатті?

– За підсумками першого кварталу нам вдалося перевиконати план надходжень на 102-103%. І що тішить ще більше: наша область – одна з небагатьох, де вдалося скоротити недоїмку на 770 тисяч грн. Здавалося б, сума незначна, але сам факт для нас дуже важливий. Адже наша область дотаційна – ми збираємо у себе лише половину необхідних для наших пенсіонерів коштів, решту – дає держава, тому за кожну «власну» копійку доводиться вболівати особливо.

– Чи багато взагалі боргів?

– На сьогодні борг до Пенсійного фонду становить 24 млн. грн., якщо зважити, що на рік на виплати закарпатським пенсіонерам необхідно 390 млн, то сума боргу не виглядає скромною. Цей борг можна структурувати: збанкрутілі підприємства, такі, що вже не існують… Активні борги, які «заробили» працюючі підприємства, і які можна реально повернути, 12 млн.грн. Але що страшно? Там працюють люди, які через оці борги не можуть розраховувати на стаж і пенсію! Тому закликаю людей звертатися до суду за несплату коштів до Пенсійного фонду, у цьому випадку наша структура виступає у ролі вашого адвоката. За своє майбутнє слід боротися!

– Чи можна самому намагатися це зробити?

– Закон, прийнятий у 2004 році, передбачає добровільне страхування у Пенсійному фонді. Я думаю, це положення – особливо актуальне для наших заробітчан. Людина укладає угоду з Пенсійним фондом, сплачує соціальний внесок і цей період зараховується їй до трудового стажу. Я, користуючись нагодою, хочу звернутися до підприємців, які працюють за спрощеною системою оподаткування. Усі пільгові періоди закінчилися. У квітні, у відповідності до закону, усім необхідно платити соціальний внесок. Зараз по цьому виду ми маємо 3 млн грн. недоїмки. Інформація пішла у виконавчі служби, які беруть до впровадження цю справу, і за це ви також заплатите. Тому не розраховуйте на милість – перед законом всі рівні. Тому його виконання скоротить ваші витрати і збереже вам нерви. А взагалі, зайвий раз нагадаю усім нам девіз «Думай про старість замолоду, тому що потім не буде часу!», і кожний наш трудовий день, і кожна зароблена копійка може стати життєво необхідною уже через кілька років, тому враховувати і обліковувати її необхідно!

Тетяна ВАШАРГЕЛІ

nedilya.net