Земельний кадастровий номер: для чого він потрібен?

З 1 січня 2010 року вступили в дію зміни до земельного законодавства України, зокрема змінилась процедура набуття права власності на землю. Відтепер для того, щоб здійснити будь-яку операцію з майном, потрібно мати кадастровий номер на ділянку, на якій воно розташоване.

Проте суть таких нововведень досі незрозуміла для багатьох громадян. Залишається нез’ясованою низка питань, серед яких, зокрема, «Що таке кадастровий номер?», «Для чого він потрібен?», «Чи усім власникам земельних ділянок потрібно присвоювати кадастровий номер?». Відповісти на ці та інші питання «НЕДІЛЯ» запросила спеціаліста в галузі правознавства, приватного нотаріуса Ужгородського міського нотаріального округу Петруню Оксану Євгеніївну.

– Отож, кадастровий номер – це спеціальний номер, який присвоюється під час приватизації земельної ділянки. Присвоєння кадастрового номера є дуже важливим нововведенням, адже це з одного боку захистить власника від земельних махінацій, а з іншого вирішить усі суперечки, які точаться навколо продажу нерухомості, що розташована на неприватизованій землі.

Якщо особа захоче придбати будинок, то насамперед їй потрібно дізнатись, чи приватизована біля нього земельна ділянка. Якщо на неї немає кадастрового номера, то законно оформити договір купівлі-продажу буде неможливо. Відтепер на кожну земельну ділянку потрібно мати кадастровий номер – унікальний номер, який не повторюється по території України, присвоюється при формуванні земельної ділянки і зберігається за нею на весь час її існування.

Такий номер означає, що інформацію про земельну ділянку і про право на неї внесено до системи кадастру. Тобто держава визнає особу власником земельної ділянки і зобов’язана захищати її право власності. Наявність кадастрового номера дає власнику гарантію того, що межі земельної ділянки вже ніхто не змінить і її не можна буде втратити шляхом підробки документів шахраями. Отож, варто підкреслити, що саме власник має бути зацікавлений в присвоєнні земельній ділянці цього номера. Крім цього, власник ( користувач) земельної ділянки, право власності ( користування) на яку підтверджується державним актом на право власності чи користування землею, і який виданий до 2002 року, може зіткнутися з труднощами при відчуженні земельної ділянки. Адже у таких актах не зазначений кадастровий номер. Саме тому необхідно обов’язково його отримати.

Для отримання кадастрового номера потрібно звернутися до землевпорядної організації, яка має відповідну ліцензію. Це може бути державна або недержавна організація – на вибір власника. Перелік таких організацій знаходиться в районному управлінні Держкомзему. Кадастровий номер земельної ділянки привласнюється за таким принципом. Земельна ділянка розташовується на певній території. Відповідно ця територія належить або до певного населеного пункту, або знаходиться у відповідних адміністративно-територіальних межах. Виходячи з принципу адміністративно-територіальної підлеглості території, на якій розташована земельна ділянка, визначається його кадастровий номер.

Отож, кадастровий номер ідентифікує земельну ділянку та зберігається упродовж всього терміну її існування. При цьому, зміна власника не тягне за собою зміну кадастрового номера. Кадастровий номер можна змінити у випадках розділу земельної ділянки, об’єднання з іншою земельною ділянкою, перепідпорядкування земельної ділянки іншій адміністративно-територіальній одиниці.

nedilya.net