Сонце приховує смертельну небезпеку

Сонце нарешті гріє, але тепер від його надмірного опромінення треба ховатися – кажуть лікарі.

Деякі правила безпеки українці нарешті засвоїли: наносити захисні засоби, пити багато води, намагатися не виходити на вулицю з 12-ої до 4-ої години і обов’язково вдягати головні убори.

А що ж кажуть фахівці? У цих порадах лікарі одностайні: не водіть дітей на пляж до 3 років, а з 10-ої ранку до 4-ої дня всією родиною забудьте про засмагу. Категоричні вони й у ставленні до соляріїв.

«На 100% не можна ходити в солярій. В Європі заборонено на законодавчому рівні всім до 18 років ходити в солярій», – каже доктор медичних наук, Олександр Літус.

Не варто покладатися і на чудодійну силу сонцезахисних кремів – попереджає доктор медичних наук Ольга Богомолець. Адже у США, де давно і часто використовують ці засоби, онкохвороби шкіри не рідшають, а зростають, як і в цілому у світі.

Захищатися від променів рекомендує бавовняним одягом і капелюхами – особливо чоловікам, які лисіють. Найнебезпечніше сонце для малечі. Та всі опіки, отримані будь-коли, шкіра людини запам’ятовує. І після 40 років може подарувати неприємні сюрпризи.

«Кожна хвилинка, коли ви винесли дитя на сонечко, зайшли в солярій – все лягає на банківський рахунок. Ви забули, де засмагали, а вам як посипались родимки по всьому тілу, тому що ваш рахунок переповнився», – каже Богомолець.

Нехтувати правилами дуже ризиковано, адже рак шкіри за останні 10 років став лідером серед онкозахворювань. Фахівці пов’язують це зі шкодою від сонячного ультрафіолету, яка зростає із зменшенням озонового шару планети.

Наприклад в Україні щороку – майже 3 тисячі нових випадків, з них тисяча людей помирає. Бо зокрема, меланома прогресує протягом лічених місяців. Але виявлена вчасно – повністю виліковується.

Лікарі наполягають: уже не час ганятися за засмагою, як красою. Звичного перебування на вулиці вам і так вистачить, аби і гарний вигляд мати, і не зашкодити шкірі та здоров’ю.

fakty.ictv.ua