Діти церковних шкіл Міжгірського благочиння відвідують престарілих одиноких людей

Християнська етика несе в собі найблагородніше, що властиве душі, серцю, думкам кожної порядної людини. Завдання церкви — вчити дітей на засадах християнської моралі, виховувати духовно багаті особистості на прикладах загальнолюдських моральних якостей, що є основою Божих заповідей.

Як я уже згадував, такі знання наші діти отримують у церковних школах, що діють при Петро-Павлівському православному храмі в смт. Міжгір’я, православних храмах В.Бистрого (ієрей Василь Бобош), Майдану (прот. Василь Лугош), Запереділля (о. Василій Ігнат).

На уроках дітей навчають не тільки молитвам, псалмам, церковному співу, знайомлять з істинами Святого письма, а й вчать і виховують у них почуття милосердя, доброти, взаємоповаги, любові до Бога і ближнього. Найкраще це відчувається на конкретних прикладах, коли наші юні вихованці є учасниками таких заходів, де можна проявити ці загальнолюдські цінності.

Вже вкотре діти церковних шкіл Міжгірського благочиння відвідують престарілих одиноких людей, які не з власної волі свої дні доживають у будинку престарілих у Колочаві. Якось так вже повелося в народі, що такими одинокими людьми повинна опікуватися держава. Але згодьтеся, що вони потребують не тільки матеріальної підтримки, бо тут їх нагодують, зігріють, переодягнуть. Для них важливі чисто людське спілкування, увага з боку громадськості.

Впродовж Великого пасхального посту гостями мешканців будинку престарілих були діти бистрянського та майданського Божих храмів, а в переддень Воскресіння Христового з пасхальним кошиком одиноких людей відвідали учні Петро-Павлівського храму смт. Міжгір’я. Мета нашого візиту — донести до свідомості цих одиноких і знедолених, які живуть тут з своєю біллю та смутком, що свята Пасха — свято для всіх. І цим самим подарувати їм частинку душевного тепла, хвилини пасхальної радості.

Під керівництвом педагога Ольги Бугини та матушки Олени Добри діти читали вірші, у яких прославляли воскреслого Ісуса Христа, підготували святкову інсценізовану виставу, потішали одиноких співом “Христос Воскрес із мертвих, смертю смерть подолав і сущим во гробі життя дарував”.

Зі сльозами на очах, теплими посмішками проводжали дітей мешканці будинку престарілих. І ми розуміли, що у їхньому житті мало світлих, радісних подій, уваги і тепла з боку оточуючих. І лише спільними зусиллями за участі підростаючого покоління ми зможемо хоч у якійсь мірі скрасити їх життя кольоровими фарбами, подарувати їм хвилини радості. І треба пам’ятати, що добрі справи, зроблені нами на землі, вознесуться на небі.

Наступного дня, на Пасху, наші вихованці порадували виступом, присвяченим Воскресінню Ісуса, всіх прихожан храму.

Хочеться особливу подяку висловити жителю Міжгір’я Дмитру Звіричу, який за власний рахунок забезпечив поїздку учням церковної школи в Колочаву, і, до речі, не вперше.

Від прихожан нашого храму щире спасибі ще голові райдержадміністрації Василю Щуру та в. о. селищного голови Василю Юрику за безкоштовне виділення міського транспорту для підвезення прихожан з Прохідного, Поточини, Грабівця під час освячення пасок.

Благочинний Міжгірського округу, митрофорний протоієрей Євгеній ДОБРА

mizgir.com.ua