На Закарпатті зібралися представники провідних садівничих господарств з усіх регіонів України

30 квітня відбулося виїзне засідання Ужгородського прес-клубу до фермерського господарства «Коник» (с. Сторожниця), де садоводи з усієї України зібралися для обміну досвідом. Вперше в Україні на Закарпатті встановлювалася протиградова сітка на 29 га яблуневого саду фермерського господарства «Коник».

З цієї нагоди на Закарпатті зібралися представники провідних садівничих господарств майже з усіх регіонів України: Києва, Криму, Вінниці, Чернівців, Хмельницька та ін. Прибули представники підприємств Європи, що спеціалізуються на новітніх технологіях у садівництві, науковці з Інституту садівництва НААН України, Інституту водних проблем і меліорації НААН України, УжНУ.

Такі новації – запорука стабільного отримання врожаю. Адже на Закарпатті кожен другий рік відбуваються градобої. Страхові компанії не беруться страхувати продукцію без спеціального захисту садів,- зауважують фахівці. Як розповів Олександр Матвієць, завідуючий закарпатським опорним пунктом Інституту водних проблем і меліорації, високоефективне садівництво вимагає вкладення немалих коштів, тому необхідно звести до мінімуму усі ризики, зокрема, один з небезпечних ризиків – град.

«Коник» – провідне господарств не тільки Закарпаття, але й України, його господар – Василь Мелеш, вирішив запровадити сучасні технології, – коментує Олександр Матвієць. – Ми зв’язалися із італійською фірмою Helios, фахівці якої у короткий термін змонтували протиградову сітку. Такі сітки дуже поширені в Італії, Німеччині. Це необхідність, якщо ми хочемо вести високорентабельне садівництво і мати прибуток».

В Італії фермери вкривають до 80% садів протиградовими сітками. До того ж такі нескладні маніпуляції вберігають не тільки від граду. «Це не просто сітка – це комплексний захист саду від багатьох шкідників та від сонця, – зауважив Сергій Коник, представник італійського підприємства Helios, – завдяки цьому можна удвічі зменшити хімічну обробку дерев, що відповідно покращить й екологічну ситуацію в країні».

Термін експлуатації протиградової сітки – від 7-8 до 20 років. Наразі італійські фахівці розробляються кілька проектів для фермерських господарств з інших регіонів України, які хочуть перейняти прогресивний досвід закарпатців.

У фермерському господарстві «Коник» сіткою покрили 29 га із 150. Як кажуть фахівці, сади накривають частинами і в Європі, раціональніше з фінансового боку.

Демонстрували садоводам та фермерах і інші технічні новинки, які оптимізують роботу в садах та на полях. Зокрема спеціальну автоматизовану метеостанцію, дані з якої можна отримувати через комп’ютер з будь якої точки світу. Можна робити прогноз погоди для саду, дізнаватись про такі параметри, як вологість ґрунту, які шкідники можуть бути у саду чи на полі, які хвороби загрожують рослинам. Завдяки такій метеостанції можна зменшити пестицидне навантаження, оптимізувати систему захисту, задавати програму водного балансу (коли і як поливати тощо).

Прибули спеціалісти з італійського підприємства TopPlant, що займається вирощення саджанців яблук, груш, персиків, нектаринів тощо.

Як розповів Андрій Мелеш, заступник директора господарства «Коник», за технологією викооінтенсивного садівництва яблуневі саджанці вже на 2 рік починають плодоносити, у повне плодоношення сад вступає на 4 рік, яке триває до 20 років. Що цікаво, найбільше споживачів закарпатських яблук, а також картоплі на Одещині, незважаючи, що неподалік Молдавія. Минулого року фермерське господарство запустило лінію соків прямого віджиму.

Як кажуть європейські фахівці, садівництво в Україні перебуває на початковому рівні, бракує розсадників хорошого рівня, технологічного забезпечення. Технології інтенсивних садів тільки почали розвиватися. Проте сади ФГ «Коник» – виключення, подібних в Україні одиниці, закарпатці консультуються з голландцями, переймають досвід інших європейських країн.

zakarpatpost.net