Європейські політики почали масово ігнорувати Україну

У Європі з кожним днем збільшується кількість політиків, які збираються оголосити бойкот Євро-2012 в Україні через справу Юлії Тимошенко.

Так, 2 травня ані урядовці, ані члени королівської сім’ї Голландії не приїдуть в Україну на фінальну частину Євро-2012, заявив міністр закордонних справ Голландії Урі Розенталь.

За його словами, спершу має бути прояснена ситуація з Юлією Тимошенко, ув’язненою у виправній колонії в Харкові. Президент Естонії Тоомас Хендрік Ільвес також не братиме участі у зустрічі глав держав Центральної та Східної Європи в Ялті.

Як повідомили в естонській канцелярі, президент Ільвес також висловив занепокоєння поводженням в Україні з політичними опонентами. Раніше представник МЗС України повідомив, що брати участь у зустрічі в Ялті відмовилися президенти Австрії, Чехії, Німеччини, Італії та Словенії.

Водночас, у МЗС України не назвали причини їхньої відмови від зустрічі в Ялті, однак, деякі ЗМІ вважають, що це пов’язано із ситуацією навколо екс-прем’єра Юлії Тимошенко.

Міністр оборони Австрії Норберт Дарабос, відповідальний за спорт, також не з’явиться на товариському матчі Австрія-Україна, який відбудеться 1 червня в місті Інсбрук. Спочатку планувалося, що Дарабос відвідає гру, але він скасував візит, щоб “подати сигнал” владі України у зв’язку з ситуацією навколо екс-прем’єра Юлії Тимошенко.

Матч повинен відбутися напередодні чемпіонату Європи з футболу, який пройде влітку в Україні та Польщі. Як повідомлялося раніше, під час чемпіонату Євро-2012 Україна може побачити не лише бойкот закордонних політиків, але й протести пересічних уболівальників.

Нагадаємо, деякі країни Європи, а також європейська преса закликали бойкотувати Євро-2012 в Україні в зв’язку з ситуацією, яка склалася навколо Юлії Тимошенко. Водночас, один з керівників UEFA Мартін Каллен не відкинув, що UEFA може перенести проведення запланованого на початок літа фіналу чемпіонату Європи з футболу на інший рік через ситуацію в Україні.

tsn.ua