На Берегівщині юнаки прикрашали двори дівчат символами кохання

Перше травня – день не тільки робітничої солідарності, за давньою традицією – це день симпатії, приязні, любові. А щоб продемонструвати ці високі почуття, хлопці прикрашали і ворота та паркан будинку, де проживала їх пасія. Так на Берегівщині така традиція збереглась й донині.

Відомі, але давно забуті традиції заново відроджуються в селах Берегівщини. Однією з таких можна назвати встановлення «майського» дерева – прикрашеної гілки берези чи осики. Таке прикрашене деревце ставив юнак біля воріт дівчини, яка йому подобалась. Проїжджаючи повз села першоготравневого дня, можна побачити ворота, прикрашені різнокольоровими стрічками, кульками та квітами. Основна прикраса – це бузина і тюльпан, з яких роблять різноманітні композиції як на паркані, так і перед воротами. Все, аби дівчина мрії була в захваті. Навіть те, що можна побачити сьогодні, вражає, а колись ця традиція була улюбленою для молоді, до неї заздалегідь ретельно готувалися.

Як розповідає пан Іштван і його товариш, раніше було цікавіше. Бувало, щоб вразити дівчину, хлопці розбирали навіть воза, що стояв у дворі, і виносили його по частинах на дах, де заново складали, – таким чином і дівчина задоволена, а суворий батько пом’якшував нагляд за парою.Та нічний візит не обходився без співанок та пригощань.Тільки креативність хлопця та ретельна підготовка можуть гарантувати позитивний результат. У ніч на перше травня більшість хлопців збираються в групи, так легше дістати необхідної величини дерево, притягнути його з лісу і встановити біля воріт. І чим деревце більше і більше на ньому прикрас, тим більше шансів вразити свою пасію.Те, що ця традиція не забута і її дотримуються, – добрий знак. Адже сучасна молодь має можливість дідівським способом проявити свою симпатію до дівчини і жевріє надія, що ще одне покоління пам’ятатиме народні звичаї.

М-студіо