ЦВК визначила дату початку передвиборної кампанії в Україні

Виборча кампанія з виборів народних депутатів України розпочнеться 30 липня.

Як стало відомо, ЦВК має оголосити про початок виборчого процесу не пізніше, як 28 липня.

Відповідно до закону про вибори народних депутатів, вибори проводяться за змішаною пропорційно-мажоритарною системою – по 225 депутатів у багатомандатному окрузі за партійними списками і в одномандатних округах.

Висування кандидатів за партійними списками і в одномандатних округах розпочнеться з 30 липня і завершиться 9 серпня. Кандидати в мажоритарних округах можуть висуватися партіями або шляхом самовисування.

На відміну від усіх попередніх парламентських виборів реєструвати кандидатів, які балотуються за мажоритарними округами, буде ЦВК, а не окружні виборчі комісії.

Документи для реєстрації як партійних списків, так і кандидатів у мажоритарних округах, повинні бути подані до ЦВК не пізніше, ніж 13 серпня, після чого ЦВК не пізніше, ніж на п’ятий день має ухвалити рішення про реєстрацію або відмову в реєстрації. Ще два дні відводиться на виправлення помилок і неточностей в документах, поданих для реєстрації кандидатів. Реєстрація кандидатів повинна завершитися 20 серпня.

  Кошторис на проведення виборів збільшено до 1,2 млрд грнЯк повідомляється, партії і кандидати в одномандатних округах мають право розпочати передвиборну агітацію з наступного дня після реєстрації.

Крім того, ЦВК має сформувати 225 окружних виборчих комісій, які в подальшому будуть діяти на постійній основі, до 26 серпня, а окружкоми в свою чергу сформують 33,5 тисячі дільничних виборчих комісій до 26 вересня.

ЦВК має затвердити форму, колір і текст виборчих бюлетенів для голосування як у багатомандатному загальнодержавному, так і в одномандатних округах, до 4 вересня і забезпечити їх виготовлення на державних поліграфічних підприємствах до 20 жовтня.

Голосування відбудеться 28 жовтня, ЦВК має встановити офіційні результати виборів до 12 листопада і оприлюднити їх у газетах Голос України та Урядовий кур’єр не пізніше, ніж через п’ять днів після прийняття рішення про результати голосування, тобто не пізніше, як 17 листопада.

ua.korrespondent.net