Одну з найстаріших церков Закарпаття Кострину подарували з Галичини

У селі Кострино збереглася одна із найстаріших дерев’яних церков Закарпаття. Споруджена ще у 1645 році, церква досі привертає увагу туристів та корінних жителів. Побудована без жодного цвяху та сучасних оснащень дерев’яна споруда є автентичною візитівкою Великоберезнянщини.

Щоб побачити дерев’яне чудо Закарпаття, варто зупинитися у селі Кострино і піднятися вуличкою на невисоку гору. Там серед кремезних лип стоїть церква, яка була побудована львівськими майстрами у 1645 році. Потрапила вона до Кострина як подарунок із Галичини. Перевозили дерев’яний храм волами із Сянок цілу ніч.

Нині церква Святої Покрови належить православній єпархії і перейменована у костринський монастир. Монастир Святої Покрови вважається архітектурною пам’яткою Закарпаття, адже побудований лише з дерева. Всередині збереглися іконостаси та позолочені святі чаші. Вражає також і стара дзвіниця на горищі монастиря.

За монастирем в основному доглядають монахи та місцеві жителі. Ірина Бельо уже п’ятдесят років доглядає духовну пам’ятку рідного села. За радянських часів монастир хотіли кілька раз знищити. Однак селяни боронили дерев’яну пам’ятку і, на щастя, вона вціліла. Старожилка Ірина Бельо розповідає історію про те, як її чоловіка хотіли звільнити з роботи через те, що брався реконструювати церкву.

Нині монастир виглядає велично: під храм заклали фундамент, на дверях замінили замки та полакували дах. Однак стиль споруди зовсім не порушився, а навпаки гармоніює із весною та природою.

 М-студіо