Другий рік поспіль закарпатські підприємства – у когорті кращих платників податків України

Днями в Ужгороді вітали переможців обласного етапу Всеукраїнського рейтингу «Сумлінні платники податків». Рейтинг, започаткований Асоціацією платників податків України, проводився вже вдруге.

Наприкінці урочистостей, що відбувалися у Закарпатській обласній державній адміністрації, голова обласної рейтингової комісії, голова ради територіального відділення АППУ у Закарпатській області Марта Гнатівна Волощук повідомила приємну новину: стало відомо, що, як і минулого року, четверо представників нашого краю здобули перемогу і на всеукраїнському етапі рейтингу. Отож про сам рейтинг та здобутки закарпатського бізнес-середовища – у сьогоднішній розмові “НЕДІЛІ” з Мартою Волощук.

 

 

 

 

– Марто Гнатівно, найперше вітаю Вас із переможцями. Мабуть, непросто було платникам із невеликого Закарпаття змагатися нарівні з представниками великих промислових регіонів?

– Дякую. Ви праві, нам було дуже непросто, але тим приємнішим є визнання досягнень наших платників. Хочу всіх запевнити, що наші підприємства виглядали достойно, що і підтвердив результат рейтингу. Участь у конкурсі взяли понад 1000 платників податків з усієї України. І зважаючи на те, що 12 областей взагалі не мали переможців, можна вважати наш результат справжнім успіхом. 4 із 60 підприємств, які вибороли перемогу у Києві, закарпатські. Боротьба була затятою, наприклад, в одній із номінацій ми перемогли з відривом лише в одне очко. Разом з тим, відзначу, що процес визначення переможців всеукраїнського етапу рейтингу був відкритий та прозорий: крім членів журі, за дійством пильно спостерігали представники багатьох центральних засобів масової інформації . Так що все по-чесному.

– Думаю, нашим читачам буде цікаво дізнатися більше, що це за рейтинг і як усе починалося…

– Минулого року з ініціативи нашого керівництва, а саме пані Валентини Арбузової, яка у 2010 році очолила Асоціацію платників податків України, та за підтримки Державної податкової служби України рейтинг був проведений вперше. Щорічне відзначення сумлінних платників було засновано з метою популяризації відкритого ведення бізнесу, а також для стимулювання чесної сплати податків. Головна ціль – підвищити авторитет сумлінного платника податків та висловити йому подяку за належне виконання своїх обов’язків перед державою.

Рейтинг проводиться у десяти номінаціях, які охоплюють практично всі сфери діяльності: аграрний сектор, галузь культури, науки, права, будівництво, мас-медіа, промисловість, торгівлю і послуги, транспорт і зв’язок, фінанси, банківський і страховий сектори, медицину. Цього року номінацію «Сфера промисловості» була розбита на три підномінації: важка промисловість, легка промисловість і харчова промисловість.

Участь у рейтингу може взяти участь будь-який суб’єкт підприємницької діяльності, що є платником податку на прибуток підприємств на загальних підставах і в якого відсутні податкові борги. Наголошу – участь у рейтингу є повністю безкоштовною. Знаєте, деякі керівники підприємств дуже цьому дивувалися, бо у нас зараз безліч різноманітних конкурсів і більшість із них комерційні. Наш, як я вже казала, переслідує зовсім іншу мету – популяризувати справді найкращі підприємства.

– Чи складно було визначити переможців на обласному етапі? Як це все відбувається?

– Непросто. Цьому передувала велика підготовча робота. Як і минулого року, цьогоріч із січня працювала обласна рейтингова комісія. До її складу увійшли голова ДПС в області Василь Іванчо, перший заступник голови облдержадміністрації Іван Бушко, інші поважні представники органів виконавчої влади, бізнесу та засобів масової інформації.

Інформація про проведення рейтингу та запрошення брати у ньому участь була неодноразово оприлюднена у ЗМІ, самі ж підприємства могли подати заявки до 12 березня. Далі вже була предметна робота комісії, яка полягала у перевірці даних, зазначених у заявках претендентів, та аналізу поданої інформації. При визначенні переможців до уваги, найперше, ми брали внесок кожного учасника конкурсу у наповнення бюджету, а саме суму сплачених ним податків за минулий рік, кількість створених робочих місць на підприємстві та рівень заробітної плати, участь у соціальних програмах і благодійних акціях. Звертається увага й на актуальність виду підприємницької діяльності для національної економіки в цілому і Закарпаття зокрема.

Підсумки регіонального конкурсу було підбито у березні, і для участі у другому турі рейтингу обласна комісія подала на розгляд Вищої рейтингової комісії кандидатури претендентів від нашого краю, які перемогли в області.

– То хто цього року здобув лаври переможця?

– Ми мали заявки від 56 претендентів. Перемогли 12 підприємств у 6 номінаціях. Думаю, варто їх усіх перерахувати. Отож у номінації «Сумлінний платник податків у сфері промисловості» перемогу отримали українсько-австрійське товариство «Фішер-Мукачево» (генеральний директор – Василь Рябич), «Берегівський радіозавод» (голова правління Янош Гевер),  ТОВ СП «Керамнадра» (директор Павло Савицький), «Ужгородський коньячний завод» (директор Володимир Гісем) та ТОВ «Прогрес-С» (директор Олександр Дідович). У номінації «Сумлінний платник податків у сфері будівництва» – ТОВ «Електро-Буд» (директор Юрій Шпак).

У номінації «Сумлінний платник податків у медичній сфері» – санаторій «Синяк» (головний лікар Маріанна Швардак). У номінації «Сумлінний платник податків у сфері торгівлі та послуг» – ПАТ «Закарпаттяобленерго» (генеральний директор Василь Ковач) та товариство «Д’юті Фрі Трейдінг» (генеральний директор Володимир Суліма), а також МП «Прокк» (директор Володимир Кобаль).

У номінації «Сумлінний платник податків у сфері транспорту та зв’язку» – ТОВ «Транспортно-експедиційна компанія «Західтранссервіс» (директор Анатолій Парфенюк). У номінації «Сумлінний платник податків в аграрній галузі» – «Ужгородський лісгосп» (директор Іван Костів).

У 2011 році ці дванадцять підприємств сплатили майже 277 млн. грн. податків і зборів, забезпечивши робочими місцями понад 15 тисяч закарпатців, і майже 3,5 мільйони гривень пожертвували на благодійність. Вражає, правда ж?

А в Києві, на Всеукраїнському етапі рейтингу, переможцями стали «Закарпаттяобленерго», «Фішер», товариство «Прогрес-С» та «Ужгородський лісгосп». Вони отримають нагороди 24 травня у Києві.

Дуже відрадно, що маємо двох переможців у категорії «великі підприємства», чесно кажучи, навіть не сподівалася, що так буде. Адже ми не надто промислово розвинений регіон.

– Ви очолюєте громадську організацію, яка стоїть на сторожі інтересів платників податків. Чи завжди простим є діалог з податківцями?

– Хотіла би відмітити, що маємо хороші взаємовідносини із податковою службою Закарпатської області, яку очолює Василь Іванчо, і завжди знаходимо порозуміння у всіх питаннях. ДПС є нашим головним стратегічним партнером. Тому у нас багато спільних проектів: разом працюємо над удосконаленням податкового законодавства, наші представники беруть участь у семінарах, які проводять податківці, фахівці податкової у свою чергу завжди відгукуються на прохання взяти участь у семінарах, які організовуємо ми. Долучаємося і роботи з молоддю: це і волонтерський рух, і проведення конкурсу «Податки очима дітей». Ось і конкурс «Сумлінні платники податків» проводили спільно, і ця перемога, вважаю, теж є спільною.

Маріанна ВАСИЛЬЄВА, газета “НЕДІЛЯ”

zakarpatpost.net