Британія намагається позбутися українських студентів

Британці борються із безробіттям серед молоді за рахунок зменшення кількості мігрантів, зокрема – іноземних студентів. За навчання у престижних вишах платити потрібно щоразу більше. Післядипломне працевлаштування зовсім скасували.

Львів’янка Елеонора Суховій, перед якою свого часу не встояла ціла імміграційна система, поділилася досвідом.

Мама привезла Елеонору до Британії школяркою – за гостьовою візою. Щороку поки дівчина навчалася в Оксфорді, її намагалися депортувати. У своєму коледжі вона й досі зірка.

Про неї писали всі британські газети. За неї заступився письменник Фредерік Форсайт та телеведучий Джеремі Паксман.

Імміграційна служба здалася. Зараз – через 6 років після гучного судового процесу, Елеонора живе в Лондоні, готує молодь зі Східної Європи до вступу у британські виші. А в Оксфорді заснувала Українське товариство.

Тема неформальних посиденьок останнім часом одна: нові візові правила. Британські урядовці уважають, що іноземні студенти – конкуренція самим англійцям.

Однак у такого рішення британського уряду, що призводить до втрати цінних кадрів, є немало критиків.

Іноземні студенти, які залишаються в країні, часто створюють власний бізнес і робочі місця. Відтак, зачиняти для них двері – не самий ефективний шлях для подолання безробіття серед британської молоді, пояснили в Інституті громадської політики.

Впливовий у Британії Інститут публічної політики рекомендуватиме консерваторам відмовитись від скорочення іноземних студентів.

tsn.ua