“Рятівники боржників” обіцяють українцям вирішення кредитних проблем

Слідом за колекторами, в Україні з’явилися антиколектори. Чи справді борці з вибивателями боргів допомагають позичальникам?

Народжені кризою

“Доброго дня, Лариса?! Ми знаємо, що у вас проблеми з погашенням кредиту перед банком. Ми можемо допомогти”, – такий дзвінок розбудив киянку Ларису Кравченко в суботній ранок. Співрозмовник представився Вадимом, працівником антиколекторної компанії. За три тисячі гривень він обіцяв Ларисі допомогти отримати розстрочку по кредиту.

Лариса Кравченко в середині 2008 року взяла в банку кредит на покупку новенького Hyundai Gets.

Тоді вона розраховувала погасити заборгованість перед банком за три роки. Однак криза внесла свої корективи в плани дівчини, і виплата кредиту розтягнулася на набагато більший термін, ніж вона планувала. З кожним роком розраховуватися за боргами їй було все складніше. Пропозиція антиколекторної компанії видалася їй дуже привабливою.

Фінансова криза посприяла появі на ринку абсолютно нового виду професії – антиколекторів. Саме вони обіцяють захистити інтереси українців від суворих правил банків, допомогти вирішити питання із страховою компанією і захистити від наполегливості колекторів. Як пояснюють рекрутери, цей вид діяльності народжений виключно високим попитом на такі послуги.

Криза, зниження зарплат, знецінення гривні, безробіття, інфляція – все це зробило кредити непосильною ношею для багатьох українців.

Зараз за різними оцінками, на частку проблемних кредитів припадає від 240 до 300 млрд гривень. Правда, поки професія “антиколектор” не значиться в класифікаторі Міністерства праці та соціальної політики.

Як правило, так називають себе юристи, які позиціонують себе як рятівники боржників. Дійсно, зараз у багатьох юридичних фірмах є така послуга. Дуже часто в антиколектори йдуть фахівці з господарського, цивільного, сімейного права.

Крім цього в деяких містах є навіть Асоціації антиколекторів, які обіцяють українцям безкоштовну допомогу. До речі, журналіст ТСН.ua спробував зв’язатися з такими асоціаціями. Однак у двох із трьох, в розпал робочого дня за вказаним телефоном ніхто слухавку не взяв, а третя, як з’ясувалося, вже перекваліфікувалась в юридичну компанію, і тепер всі послуги у неї платні.

Набравши в пошуковику словосполучення “захист від боргів”, ви отримаєте сотні різних пропозицій. В оголошеннях пропонують все: від розстрочки до списання боргів по кредиту.

Цікаво, що антиколектори – це виключно винахід пострадянських країн. У країнах ЄС такий термінології навіть не чули.

Борг платежем страшний

Найчастіше антиколектори пропонують для позичальника такі послуги, як консультації, мінімізація штрафів за прострочені платежі, організація розстрочки, кредитні канікули, недопущення підвищення кредитних ставок, вимоги додаткової застави. Правда, іноді серед послуг зустрічаються такі пропозиції як оскарження договору позики в суді і вибивання платежів із страхових компаній.

Умовно всіх антиколекторів можна поділити на дві групи: ті, хто бере гроші незалежно від результату, і ті, хто приймає оплату тільки після успішного вирішення питання клієнта. Останніх набагато менше. Більшість практикують комбінований підхід. “Ми беремо гроші за консультації та підготовку документації. Інший гонорар – вже за результатами справи “, – розповіли ТСН.ua в одній з антиколекторських компаній.

Разова консультація коштує 100-300 гривень, складання претензії, запиту, позовної заяви, клопотання, за один документ 100-500 гривень, представлення інтересів в суді (одне засідання) ще 100-300 гривень.

У підсумку тільки підготовчі роботи можуть обійтися клієнтові в 1-1,5 тисячі гривень. Отримання розстрочки, канікул обійдеться ще в 3-10 тис гривень (в залежності від суми та призначення кредиту).

Ларисі Кравченко розстрочка по автокредиту, як і обіцяв їй антиколектор, обійшлася в 3 тис гривень, але при цьому вона ще близько двох тисяч віддала за оформлення різних документів та консультації. “При боргу перед банком у 30 тисяч гривень, я віддала за послуги антиколектора близько п’яти тисяч гривень. Це досить багато, але гроші витрачались якось непомітно. Спочатку я заплатила за підготовку документів, потім за засідання суду, потім з’ясувалося, що немає всіх документів і потрібно починати все заново. Так велика сума і набігла “, – розповідає Лариса.

“Це так звана покрокова оплата. Юристи часто користуються такою схемою, щоб викачати з клієнта якнайбільше грошей. Клієнта спочатку орієнтують на основну суму, як правило, не дуже велику, і лише побіжно згадують про супутні витрати. Але в результаті ці супутні витрати можуть такими ж як основна сума”, – коментує випадок Лариси Кравченко Олександр Піддубний, практикуючий юрист (Київ).

Втім, Ларисі пощастило – розстрочку вона отримала. У деяких же випадках, клієнти і зовсім ризикують “залишитися з носом”. “Свої договори банки старанно вивіряють. У них є для цього цілі відділи кваліфікованих юристів. Оскаржити борг – практично нереально. Особисто я не знаю жодного випадку, щоб антиколекторові вдавалося, наприклад, зупинити процедуру стягнення застави “,- говорить юрист Микола Калмиков, співробітник одного з українських банків.

Юристи визнають – за антиколекторною діяльністю часто може ховатися звичайне шахрайство і бажання просто нажитися на фінансових проблемах українців.

“За своїм автокредитом, який взяла в банку в 2007 році, я повинна була виплачувати 400 доларів щомісяця. У 2008 році банк підвищив мені на 1,5% відсоткову ставку по кредиту і переглянув оплату за новим курсом гривні. Я звернулася в юридичну компанію, яка надавала антиколекторські послуги. Консультація мені обійшлася в 300 гривень. Мені приділили півгодини і дали пораду – подати позов до банку і не платити зовсім. Я послухалася, і почалися проблеми: я зіпсувала відносини з кредитором, отримала статус неблагонадійного позичальника, мені почали надзвонювати колектори цілодобово з погрозами. В результаті судову справу я програла і була змушена сплатити витрати антиколекторів, судові витрати і за мною все так же залишився борг по кредиту”, – розповідає Катерина Голодницька, веб-дизайнер.

Як пізніше їй пояснили в банку – у неї була можливість без антиколекторів отримати відстрочку по платежах і навіть вирішити питання про переведення доларового кредиту в гривневий за досить лояльним курсом. Але для цього не потрібно було сваритися з банком.

Вимушена необхідність

Втім, далеко не всі юридичні антиколекторські компанії є шахраями. “Є реальні випадки, коли юристи вибивають певні бонуси для своїх клієнтів. Наприклад, якісна підготовка документів для отримання розстрочки та супровід справи в суді, грамотна консультація, оскарження кредиту, якщо він був виданий на вкрадений паспорт та інше.

А ось такі пропозиції, як визнання кредитного договору недійсним або, наприклад, вибивання з банку компенсації за моральний збиток – це обіцянки з області фантастики. Реалізувати це просто неможливо “, – говорить Олександр Піддубний.

Також, на його думку, допомогти позичальникові можуть антиколектори у випадку, якщо банк перевищив свої повноваження: наприклад, різко збільшив процентну ставку або підвищив суму штрафу в кілька разів.

Банківські юристи взагалі не радять звертатися до антиколекторів. “Завжди, перед тим як платити консультантам, варто спробувати домовитися з банком. Банкіри йдуть назустріч частіше, ніж здається “, – каже Микола Калмиков.

Але, якщо необхідність звернення до антиколекторів дійсно назріла, експерти радять в першу чергу  перевірити репутацію компанії, в яку ви вирішили звернутися. “Відсутність сайту, офіс на околиці, погані відгуки в мережі – це повинно вас насторожити. Поговоріть з антиколектором, дізнайтеся, де він до цього працював, який у нього досвід, скільки випадків виграшних. А щоб не витратити гроші даремно, і точно знати суму витрат, прочитайте уважно договір, там мають бути чітко розписані всі надані послуги, їх вартість і гарантії “- радить Олександр Піддубний.

Світлана Єрьоміна

tsn.ua