Закарпаття: Чотирилапі міліціонери готуються до Євро-2012

До чемпіонату кінологи додатково підготували понад 100 службових собак. Бо з допомогою хвостатих шукачів майже всі злочини розкривають за гарячими слідами.

Службові собаки допомагають розслідувати вбивства, ґвалтування, розбої та крадіжки, беруть участь у миротворчих місіях, забезпечують супровід віп-персон і охороняють громадський порядок.

На перепускному пункті «Тиса» міліціонери на повідку вкотре демонстрували свої вміння. Вони шукали заховані в автомобілі наркотики та показували, як вправно і слухняно виконують команди кінолога.

5-річна Ніка приховану маріхуану знайшла за 18 секунд. Молодший інспектор-кінолог УМВС України в Закарпатській області, Михайло Турі, тренує її з 5-місячного віку.

Аби розвивати пошукові навички, англійський кокер-спанієль щодня кілька годин навчається. Дресирування для Ніки – як гра. Для кінолога – це важка праця.

Інспектор дає команду шукати і слідкує за поведінкою собаки. Він має вчасно зреагувати та повірити маленькому помічнику.

«Ховається м’ячик із закладкою наркотичної речовини. Собака привчається до запаху. Фактично, вона виконує команду «апорт», але шукає запах наркотичної речовини», – пояснює Михайло.

Хвостаті міліціонери – грайливі і добрі. Найкраще справляються із завданнями лабрадори, німецькі вівчарки та спанієлі. Досконалий нюх і собаче чуття допомагають швидко знаходити злочинців.

На Закарпатті тонкощами дресирування ділилися українські та угорські митники й кінологи. Нині чотирилапих розумників посилено готують – під час Євро 2012 вони чергуватимуть цілодобово.

«Закінчується підготовка тренувальних зборів по приймаючим містам: Харкові, Києві, Донецьку і Львові. На даний час додатково підготовлено більше 100 службових собак по пошуку вибухівки і наркотичних речовин», – каже начальник кінологічної служби МВС України, Віталій Іванченко.

Загалом в Україні – 2 тисячі міліцейських собак, за рік вони допомагають розкрити понад 10 тисяч злочинів.

Світлана Ковбицяhttp://fakty.ictv.ua