Митрополит Володимир вже визначився з наступником

У суботу глава Української православної церкви Московського патріархату митрополит Володимир (Сабодан) переїхав у свою резиденцію в Києво-Печерській лаврі і приступив до виконання своїх обов’язків. Напередодні Володимир  виписався з клініки, де лікувався останні сім місяців, а 8 травня очолив засідання Священного синоду.

Головним рішенням синоду стало призначення нового керуючого справами УПЦ МП архієпископа Антонія (Поканіча), якого джерела називають можливим наступником першоієрарха, пише “Комерсант-Україна”.

Слід нагадати, що під час хвороби Володимира управління Київською єпархією було доручено комісії з трьох архієреїв. Проте в січні Священний синод вирішив скасувати комісію і передати цю функцію в одноосібне ведення намісника Києво-Печерської лаври митрополита Павла (Лебедя). Засідання синоду під час хвороби першоієрарха проводив найстаріший за хіротонією (висвячення в сан), митрополит Одеський і Ізмаїльський Агафангел (Саввін), що є прихильником зближення УПЦ МП і РПЦ. Крім того, синод за результатами перевірки фінансової діяльності Київської єпархії зняв з посади настоятеля споруджуваного кафедрального храму Воскресіння Христового, особистого секретаря митрополита архієпископа Олександра (Драбинка).

На думку експертів, дії синоду були спробами усунути митрополита Володимира від керівництва церквою. Проте 8 травня синод скасував усі свої січневі рішення – глава УПЦ МП знову взяв на себе управління столичної єпархією. Крім цього, синод звільнив керуючого справами УПЦ МП архієпископа Білоцерківського і Богуславського Митрофана (Юрчука), призначивши на його місце архієпископа Бориспільського Антонія (Поканіча).

Офіційно в УПЦ МП результати останнього засідання синоду коментують досить стримано, пише видання.

“Нічого принципово нового не сталося. Для нас головне, що митрополит видужав і проводить засідання, що в черговий раз показує єдність церкви.”, – Пояснив прес-секретар глави УПЦ протоієрей Георгій Коваленко.

Разом з тим джерела “Комерсант” в митрополії стверджують, що нові кадрові призначення можуть бути принципово важливими.

“Архієпископ Митрофан, по суті, нічим не керував і під час хвороби митрополита Володимира показав себе нездатним до системної адміністративної роботи”, – заявило джерело, знайоме з внутрішньою ситуацією в УПЦ МП. За його словами, “можливо, митрополит Володимир в особі архієпископа Антонія готує собі наступника”.

“Митрополит Агафангел не влаштовує його через свою політичну позицію (прагненню зблизитися з РПЦ – ред.), а архієпископ Олександр занадто молодий і показав себе конфліктною людиною, який встиг пересваритися практично з усіма архієреями”, – розповіло джерело.

Примітно, що синод під керівництвом митрополита Володимира не скасував рішення, прийняте 21 лютого, згідно з яким архієпископ Олександр був виведений з числа членів Священного синоду і звільнений з постів голови відділу зовнішніх церковних зв’язків.

Віце-президент Української асоціації релігієзнавців Людмила Филипович вважає, що митрополит пішов на компроміс.

“З одного боку, він повернувся до активного управління церквою, а з іншого – не став лаятися з членами синоду, залишивши в силі їх рішення щодо архієпископа Олександра”, – зазначила вона, нагадавши, що архієпископ Олександр залишається помічником глави УПЦ МП і найближчою20 до нього людиною в оточенні першоієрарха.

“Про наступника говорити поки рано. Однак хочу зазначити, що майже всі глави церков були керівниками духовних установ. Архієпископ Антоній, по суті, вибудував системну духовну освіту на посаді ректора Київської академії та семінарії та на посаді глави навчального комітету при синоді УПЦ МП”, – додала Филипович.

tsn.ua