На Закарпатті здешевіли продукти харчування, а фрукти подорожчали

Індекс споживчих цін (інфляції) по області та країні у квітні п.р. порівняно з березнем склав 100,0%, з початку року відповідно 100,1% та 100,7%.

Цінова ситуація на споживчому ринку області у квітні 2012р. порівняно з березнем позначилася здешевленням продуктів харчування та безалкогольних напоїв на 0,4%. Найбільше, на 6,0% подешевшали яйця, на 3,3% – цукор, на 1,6% – молоко, на 1,5% – овочі, на 1,4% – масло та на 0,8% сир і м’який сир (творог).
 
Однак, фрукти подорожчали на 0,4%, серед них банани – на 1,9%, яблука – на 1,1%.
 
Алкогольні напої, тютюнові вироби подешевшали на 0,1% внаслідок зменшення цін на тютюнові вироби на 0,7%.
 
Тарифи на житло, воду, електроенергію, газ та інші види палива зросли на 0,1%, за рахунок зростання вартості водопостачання на 3,3% та каналізації на 2,2%. Проте, тарифи на утримання та ремонт житла подешевшали на 0,2%.
 
Предмети домашнього вжитку, побутова техніка та поточне утримання житла стали дешевші на 0,2% внаслідок подешевшання побутової техніки – на 1,7%, а саме, пральні машини – на 3,9% та холодильники – на 1,5%.
 
У галузі охорони здоров’я подорожчали фармацевтична продукція, медичні товари та обладнання на 0,8%, амбулаторні послуги – на 0,3%.
 
На 4,0% зафіксовано зростання цін і тарифів у сфері транспорту, внаслідок подорожчання тарифів на послуги автодорожнього пасажирського транспорту – на 5,0%, залізничного пасажирського транспорту – на 3,0%. Разом з тим, паливо та мастила стали дорожчі на 4,6%.
 
Послуги зв’язку та послуги відпочинку і культури стали дешевші на 0,2%.
 
“Ціни на продовольчому ринку”
 
За січень-квітень 2012р. порівняно з груднем 2011р. індекс споживчих цін на продукти харчування склав 99,5%. На 13,0% подешевшали яйця, на 6,3% – цукор, на 4,7% – овочі, на 1,5% – молоко, на 1,1% – олія та жири.
 
Водночас, подорожчали на 3,7% фрукти. Безалкогольні напої стали дорожчі на 1,5%, м’ясо та м’ясопродукти, риба та продукти з риби – на 0,6%.
 
Незважаючи на подорожчання послуг водопостачання та каналізації, в цілому по групі житло, вода, електроенергія, газ та інші види палива зафіксовано зниження цін (тарифів) на 0,1%. Така цінова ситуація склалася внаслідок подешевшання скрапленого газу для побутових потреб.
 
Предмети домашнього вжитку, побутової техніки та поточне утримання житла стали дорожчі на 0,1%.
Послуги закладів охорони здоров’я подорожчали на 0,9%, у т.ч. фармацевтична продукція, медичні товари та обладнання – на 1,1%, амбулаторні послуги – на 1,0%.
 
На 5,0% зафіксовано зростання цін і тарифів у сфері транспорту, внаслідок подорожчання палива та мастил на 7,2%. Разом з тим, послуги автодорожнього транспорту стали дорожчі на 5,0%, залізничного пасажирського транспорту – 3,0%.
 
Інформація підготовлена та надана начальником відділу статистики цін Головного управління статистики Е.Йордан

Джерело:  Закарпатдержрибохорона