У Дубовому проводжали вівчарів на полонини

Селище Дубове здавна славиться традиціями вівчарства. Щовесни тут з особливими урочистостями проводжають на полонини чабанів та овечі отари.

З нагоди районного свята «Полонинський хід» за сприяння народного депутата України Василя Петьовки відбулося феєричне дійство, подібного якому горяни не бачили вже давно.

Певно, тому на площі у центрі селища, попри холодну дощову погоду, зібралось багато людей – не тільки дубівчан, а й мешканців навколишніх сіл.

Гарним «розігрівом» для публіки стало караоке-шоу «Хочеш-співай!». Мешканці селища разом з ведучою радіо «Закарпаття-ФМ» Вєрунею обирали голос Дубового. Це звання заслужено здобула дев’ятикласниця Дубівської школи Євгенія Бережник. За перемогу в шоу дівчині дістався приз – мікрохвильова піч. Інші учасники теж не залишились без подарунків. Їм дістались дві стереосистеми та солодощі.

А далі на глядачів чекала яскрава музично-розважальна програма – конкурси з призами та виступи закарпатських виконавців Тетяни Кондратенко, Марії Криванич та інших. Веселу й розкуту атмосферу свята створювали ведучі «Закарпаття ФМ» Вєруня Говоруня та Сергій Фомін.

А справжніми фаворитами дубівської публіки став закарпатський рок-гурт «Рокаш». Дубове підспівувало усім відомі пісні в оригінальній обробці і підтанцьовувало в такт драйвовим пісням з нового альбому гурту «In vinko veritas».

Затим увага дубівчан була прикута до сцени, де відбувалася кульмінація святкового дійства – нагородження головних винуватців урочистостей – господарів полонин. Від імені народного депутата України Василя Петьовки помічники-консультанти нардепа Марія Думнич та Степан Хома вручили 40 чабанам наплічники з усім необхідним у горах спорядженням.

Також були розіграні десять бензинових генераторів, які забезпечуватимуть вівчарів електроенергією на високостях. Але свято співпало ще з одним – календарним – Днем матері. Тому дружини вівчарів отримали від народного депутата сучасні праски. А мамі 10 дітей – багатодітній дубівчанці Ганні Цубері подарували потужний холодильник.

Приємна несподіванка очікувала і на тячівську команду з греко-римської боротьби на чолі з тренером Йосипом Болдижаром, котра просто з Дубового вирушила на Чемпіонат України у Шостку на новенькому автобусі, подарованому нардепом Василем Петьовкою .

Під час одного з чемпіонатів України у Мукачевому до нас підійшов Василь Петьовка, поцікавився нашими проблемами і потребами, розповідає Голова районної федерації цього виду спорту Василь Мейсарош. – Найбільше труднощів завжди було із організацією виїзду команди на змагання, тобто з транспортом. І от зараз хочемо подякувати Василю Васильовичу за цей подарунок.

Пощастило і дубівському ФК «Карпати», для якої від імені нардепа було вручено спортивну форму та м’ячі, а також сертифікат на десять тисяч гривень для участі у чемпіонаті району з футболу.

– Свято проводів на полонини – це свято для всіх закарпатців. Наша команда завжди підтримувала і підтримує усі починання, пов’язані зі збереженням традицій наших батьків і дідів, – розповів Василь Петьовка. – І не тільки в Тячівському, а й у Великоберезнянському, Міжгірському та інших районах. Тому радо заохочуємо людей, котрі передають предковічні звичаї та вміння наступним поколінням, допомагаємо , чим можемо. Завжди цікавимось їх потребами і даруємо їм те, що справді потрібно, – від коней до міні електростанцій.

Після церемонії нагородження концертно-розважальна програма продовжилась. Для дубівчан виступили Заслужена артистка України Надія Копча та відома талановита українська співачка Наталія Валевська.

Наталія Маджара, uzhgorod.in