“Укрзалізниця” вже на чверть скоротила нічні рейси заради місця у графіку для нових швидкісних потягів

Проти нового розкладу “Укрзалізниці” вже збирають підписи – внаслідок ліквідації нічних поїздів окремі невеличкі міста де-факто втрачають залізничне сполучення.

Новації “Укрзалізниці” не розуміють ані профспілки, ані пасажири Ніч у потязі незабаром стане рідкістю. “Укрзалізниця” вже на чверть скоротила нічні рейси заради місця у графіку для нових швидкісних потягів, ідеться в сюжеті ТСН.

Квитки на експреси будуть коштувати принаймні удвічі дорожче, ніж на нічні. Та й зупинятимуться денні потяги далеко не всюди. Новий розклад запроваджують у кінці травня. Повертати старий після закінчення Євро-2012 не збираються. Пасажирам нововведення не до вподоби.

Опитані журналістами ТСН на київському залізничному вокзалі люди скаржаться: витримати сидячі тривалі переїзди – складно. Найбільше проблем через відсутність можливості полежати відчуватимуть пенсіонери.

З трьох нічних поїздів з Києва до Львова два їздять останній місяць. Зокрема, й найпопулярніший, 91-й. “Людям треба зранку бути в Києві, і що робить? Не буде жодного поїзда!”, – обурений голова Львівської профспілки залізничників Петро Дранівський.

“А візьмем ми ці хюндаї, які будуть прибувати в 13.00 Почекайте – шо треба після обіду робити в столиці! Тільки каву пити!”, – не розуміє сенсу новацій він. Дранівський написав три листи керівництву залізниці і два – прем’єр-міністрові. Відповідь отримав одну – від Миколи Азарова, у facebook.

Прем’єр обіцяв доручити “розібратися з цим поїздом”, бо й сам “не зовсім іноді згоден з керівництвом залізниці”. Але в касах вокзалу переконують: на червень такого поїзда в системі продажу квитків уже немає.

Отримати коментар від керівництва “Укрзалізниці” ТСН намагається вже тиждень. На мовчанку з боку УЗ скаржиться і голова профспілки залізничників. Новий розклад його обурює. Каже, востаннє українці так їздили ще за радянських часів. “Навіть у важкі часи в 1990-ті такий скорочень поїздів не було! Лавок не було, не було вікон – але вони ходили, і ходили по графіку!”, – згадує голова Незалежної профспілки залізничників Володимир Козельський.

Тим часом українці почали збір підписів проти відміни звичних їм потягів. Зокрема, вимагають повернути сполучення Ковель-Чернівці.

Студентка Марія Доманська бореться за шлях додому. Під скорочення потрапив єдиний поїзд між Луцьком та Львовом. Зібрала вже дві тисячі підписів. “Дорога коштує від 58 до 66 гривень автобусом, а потяг коштує по студентському – 25 гривень”, – пояснює вона.

Та й автоперевізники теж скорочують рейси. Пасажирів повно, але дорога – жахлива. Машини ламаються через поганий стан покриття, видатки ж на ремонт зводять на ніщо прибутки від перевезень. Болото разом із асфальтом – це район Радехова.

Саме у Радехові на маршрутку чекає пасажир Василь. Він би й радий поїхати залізницею – та на останній потяг запізнився. “Мені поїздом краще їхати – там можна походити, там є туалет”, – зізнається він.

Цей райцентр у Львівській області із цукровим заводом-гігантом незабаром залишиться взагалі без залізничного сполучення. Приміські поїзди тут уже скоротили. Тепер прибирають і два національних. Корейські швидкорухи містечко оминатимуть стороною. Євро-2012 у Радехові не проходить.

tsn.ua