«Судний день» для власників вивісок в Ужгороді ще не настав

Поки за вивіски в історичній частині Ужгорода, що не відповідають вимогам, жодного штрафу не накладено. Але вони таки чекають на підприємців, які знехтують правилами встановлення вивісок, які вступили в дію з 1 квітня.

Наразі ж тільки складаються протоколи, які розглядатимуться на наступному засіданні адмінкомісії, яка запланована на наступний тиждень, розповів кореспонденту Закарпаття онлайн головний архітектор Ужгорода Олександр Шеба. «Вже складено досить багато протоколів про порушення правил встановлення вивісок, на адмінкомісії розглядатимуться близько 30 протоколів. Відтак, накладатимуться за результатами штрафи; що стосується центра – то згідно із Законом про охорону культурної спадщини. Там досить великі штрафи – починаючи з 1700 гривень», – зазначив Олександр Шеба.

Якщо пройтись центральною частиною Ужгорода, то й зараз можна побачити: багато недолугих вивісок і банерів, які псують зовнішній вигляд центру, так нікуди і не зникли. «Процес повернення центру нормального вигляду не такий швидкий, я про це попереджав громадськість. Багато хто з власників уже замовили нові вивіски, новий дизайн вітрин, ми про це знаємо, і певний час не будемо їх «чіпати». Тим більше, що в Ужгороді є доволі обмежена кількість дизайнерів, які можуть забезпечити якість», – відзначив головний архітектор міста. При цьому припустив, що «дехто з підприємців просто вичікують», але це не значить, що штрафів вони уникнуть.

Своєю чергою, член громадської ради при управлінні архітектури та містобудування, громадська активістка Вікторія Рижова підтверджує: тим із власників, які справді попереджають про виготовлення нових вивісок, дається час на їх виготовлення і встановлення. За її словами, «була досягнута домовленість, що попереджаються і штрафуються ті власники рекламних вивісок, які свідомо проігнорували нові правила».

Що стосується мереж «Алло», «Космо», з ними, за словами Вікторії Рижової, ситуація складніша: «Їм потрібно узгоджувати зміну вивісок із центральним офісом, що потребує часу. Точно знаю, що «Мобілочка» вже розробляє новий макет вивіски, те ж стосується «Алло», вивіска якого буде змінена в нормальний адекватний колір». 

Банери, які розташовані в центрі Ужгорода, чекає взагалі «сумна доля»: «Днями було обіцяно, що муніципальна поліція просто буде зрізати банери, які взагалі не оформлені ніяк. Якщо вивіска – це чиясь власність, то банер елементарно не має права на існування, він нічий, тому його можна зняти, викинути і це не буде правопорушенням», розповіла Вікторія Рижова.

Позитивним є те, що більшість підприємців нові правила встановлення вивісок сприйняли із розумінням, сказала активістка. Разом з тим згадала і неприємний момент: так, за її словами, ходять чутки про те, «що нібито деякі муніципали готові за «скромну подяку» вирішити проблему якось інакше». Але вирішити її інакше не вдасться, наголосила Вікторія Рижова, бо в будь-якому разі і громадськість, і архітектура, і орган охорони культурної спадщини всі невідповідні вивіски «доводитимуть до демонтажу і до заміни».

Зараз якихось «яскравих» результатів дії нових правил встановлення вивісок в Ужгороді ще поки не видно – зміни відбуваються потроху. Головне, каже Вікторія Рижова, що «процес пішов, і місто чи не вперше за останні 10, якщо не всі 20 років, має шанс виглядати як нормальний впорядкований історичний центр».

Чи використає влада Ужгорода цей шанс, можна буде дізнатись вже наступного тижня, в середу – саме на цей день призначений розгляд протоколів, складених за порушення правил встановлення вивісок. За логікою, перші штрафи мають бути зафіксовані саме тоді. Тож, чи «світить» той самий «судний день» недобросовісним власникам вивісок і чи налаштована влада змусити їх понести відповідальність за недбалість – покажуть результати адмінкомісії.

Тетяна Кашуба

Закарпаття онлайн