Закарпатські оздоровниці державної форми власності – не в найкращому стані. А приватних просто немає

З наближенням літніх канікул батьки школярів усе частіше замислюються, де ж найкраще оздоровити дитину.

Про те, скільки коштуватиме цього літа відпочинок у дитячих оздоровчих таборах, дізнавалися кореспонденти УКРІНФОРМу.

Власкори провели моніторинг цін на дитячий відпочинок тривалістю 21 день в оздоровницях комунальної, державної та приватної форми власності у 18-ти регіонах України.

Виявилося, що найдешевше в Україні можна оздоровити дитину в Чернівецькій та Херсонській областях у комунальних дитячих таборах – всього 700 та 945 грн відповідно. Проте в інших регіонах за відпочинок в аналогічних оздоровницях батькам доведеться витратити вдвічі, а то й утричі більше – від 1365 грн у Чернігівській області до 3400 грн в Криму (Сімферополь).

Як вдалося з’ясувати кореспондентам, оздоровниці державної форми власності сьогодні, на жаль, не в найкращому стані. Принаймні, аж у шістьох областях – Житомирській, Закарпатській, Львівській, Полтавській, Тернопільській та Чернігівській – цьогоріч вони не прийматимуть дітей. Причини цього різні – в деяких регіонах такі заклади потребують ремонту, а подекуди їх просто не залишилося. Найдешевше 21-денна літня зміна коштує у державних дитячих таборах Донеччини – 1634, Одещини – 1722 та Харківщини – 1890 грн.

Безумовно, найдорожче обійдеться батькам відпочинок дитини у приватній оздоровниці. Зокрема, в Івано-Франківській області за 21 день дитячого відпочинку можна викласти аж 13440 грн! На другому місці Львівщина, тут таке задоволення коштуватиме 10500, щоправда, окрім відпочинку львівські приватні табори забезпечують ще й мовну школу. Третє місце за дороговизною впевнено тримають приватні дитячі табори Криму – 9388 грн.

Проте в окремих регіонах ціни на відпочинок у приватників можуть позмагатися за рівнем демократичності навіть з деякими державними та комунальними оздоровчими закладами. Зокрема, в приватному таборі Чернігівщини оздоровлення дитини коштуватиме від 1848 грн, 1995 грн за таку ж послугу правлять на Тернопільщині, 2100 – на Житомирщині. Здивувало в цьому плані Закарпаття. Виявилося, приватних закладів, які готові прийняти на відпочинок дітей без батьків, в області просто нема, натомість пропонується лише сімейний варіант оздоровлення.

ukrinform.ua