Закарпаття відзначає Міжнародний день музеїв

Рішенням сесії обласної ради ще у 2006 році крайові депутати ухвалили Комплексну Програму збереження та використання пам’яток культурної спадщини Закарпатської області на 2006-2015 роки.

Участь у святкових заходах взяли заступник голови облради Андрій Сербайло, голова ОДА Олександр Ледида та його заступник Іван Качур, представники обласного управління культури, музеїв краю, майстри народних ремесел і декоративно-ужиткового мистецтва, громадськість області.

Гостей зустріли етнографічно-фольклорний ансамбль «Ужгород» і ансамбль старовинної музики.

Виступаючі привітали музейних працівників зі святом, побажали їм міцного здоров’я і творчої наснаги у гуманній і нелегкій справі – збереження та відродження культурних та духовних багатств області.

Андрій Сербайло відтак зазначив, що на Закарпатті здавна переплелися культури, традиції, унікальна самобутність українців, угорців, румун, німців, чехів, словаків, росіян.

Вони завжди приваблювали і приваблюють наших співвітчизників з різних областей України, гостей близького і далекого зарубіжжя своєю неповторною і багатющою історико-культурною та архітектурною спадщиною. І саме працівники музейної справи, за велінням внутрішньої потреби мають за обов’язок надійно зберігати, поповнювати та гідно представляти безцінні історичні скарби мистецтва і культури нашої славної Срібної Землі. Аби передати їх як для нинішнього, так і прийдешніх поколінь.

Рішенням сесії обласної ради ще у 2006 році крайові депутати ухвалили Комплексну Програму збереження та використання пам’яток культурної спадщини Закарпатської області на 2006-2015 роки.

У питаннях її реалізації обласна влада має підтримку громадськості, наукової та творчої інтелігенції. В області діє громадський комітет із збереження історико-культурної спадщини Закарпаття.

«Усім вам дякую за кропітку й дуже важливу роботу по збереженню джерел чистого народного духу. Ваша праця, як молитва, що несе в собі добро та інші високі цінності. З вами XXI століття буде століттям розквіту музейної справи», – наголосив Андрій Андрійович .

У рамках святкування відбулося Богослужіння в Шелестівській церкві ХУІІІ ст., зустріч із майстрами народної творчості: лозоплетіння, писанкарства, вишивки, у виставковому залі діяла тематична виставка з історії «Сторінки історії закарпатського футболу». Родзинкою була церемонія передачі у фонди музею часточки ялинки з України, що прикрашала Ватикан на Новорічні свята 2011 року.

Далі учасники дійства мали змогу насолодитись виступами ансамблю сучасного танцю «Бліц», ансамблю старовинної музики та етнографічно-фольклорного ансамблю «Ужгород», а також придбати вироби декоративно – прикладного мистецтва та прикраси.

Для діток була організована прогулянка на поні та фотографування з декоративними птахами й тваринами, повідомили zakarpatpost.net у прес-службі обласної ради.