Олександр Ледида: Перспектив розвитку колишніх радгоспів на Закарпатті немає

Перспектив розвитку таких підприємств на Закарпатті немає, тому було прийнято рішення про їх реструктуризацію, повідомив на прес-конференції голова ОДА.
“Нещодавно область з робочим візитом відвідав Міністр аграрної політики та продовольства України. Під час його візиту йшлося про проблеми сільського господарства Закарпаття, зокрема те, що область є малоземельною: у нас небагато територій використовують для ведення сільського господарства. Площа, яку відведено в регіоні під ріллю, складає 185 тис. га, тобто всього близько 10% від усієї території Закарпаття можна використовувати під сільське господарство.

Також серед проблемних питань: робота державних підприємств, так званих радгосп-заводів. Перспектив розвитку таких підприємств на Закарпатті немає, тому було прийнято рішення про їх реструктуризацію. Для цього є два шляхи: або проводиться процедуру банкрутства радгоспів (а 90% з них вже є банкрутами), або все майно та землі передаються у комунальну власність Закарпатської області. Далі вже вирішується чи віддавати землі орендарям для сільськогосподарських робіт, чи продавати майно радгоспів, відтак, гасити борги перед працівниками підприємств тощо”, – підкреслив Олександр Ледида.

Що стосується кадрових питань, зокрема, призначення в області нового очільника управління Держкомзему.

Зараз триває процес ліквідації та утворення нового органу, що займатиметься земельними питаннями. Тільки після завершення усіх процедур, можна говорити про призначення керівника новоутвореної структури, повідомили “НЕДІЛІ” у прес-центрі ОДА.

zakarpatpost.net