В Україні можуть дозволити зберігання наркотиків “для себе”

В Україні можуть скасувати кримінальну відповідальність за зберігання наркотиків для власного ужитку, заявляють в Держслужбі контролю за наркотиками.

Експерти наголошують на необхідності таких змін, оскільки репресивні методи боротьби себе не виправдовують і лише перенаселяють в’язниці наркозалежними. В Україні кожен 12-й засуджений отримав кримінальне покарання за перевищення дозволеної до зберігання для власного ужитку кількості наркотичних речовин. Після того, як МОЗ скоротило цю кількість, в’язниці переповнилися наркозалежними, які не вичиняли злочинів проти інших людей, розповів експерт із наркополітики Павло Скала.

“Були зменшені дозволені обсяги найбільш поширених наркотичних речовин: опію, та опію ацитильованого. 70% наркозалежних, які перебувають на диспансерному обліку, залежні саме від опіоїдів. Рівень їхньої криміналізації у 100 разів вищий, ніж у сусідній Росії. В Україні кримінальна відповідальність за ці речовини починається з 0,005 грама. У Росії це 0,5 грама. У більшості європейських країн відповідальність починається з 1 грама”, – зазначив Скала.

Якщо держава не змінить політики, то наркозалежні можуть стати найбільшою групою серед засуджених, адже за незаконне зберігання наркотиків в Україні можна отримати до 10 років в’язниці, попереджає голова правління Асоціації учасників замісної терапії Ольга Бєляєва.

“Потреба у вживанні у людей, які мають зваженість, це як болить зуб, і не можеш ні про що думати, доки не вип’єш ліки. Питання криміналізації людей, які мають з собою нелегальний препарат для власного ужитку і не мають мети збуту призвело до того, що наркозалежні є другими за кількістю серед тих, хто засуджені. Є й зовсім інші ситуації. Під криміналізацію потрапляють і молоді люди, без жодної залежності, які вживали марихуану на вечірці і потрапили у таку ситуацію У них ламається доля”, – сказала Бєляєва.

У Державній службі контролю за наркотиками обіцяють змінити ситуацію. Відомство вивели зі складу МОЗ, а право на укладання списків наркотичних речовин та на визначення кількості дозволеної до зберігання, згідно з законодавством, залишилося за міністерством, нагадав голова цієї служби Володимир Тимошенко. “Якщо йдеться про декриміналізацію пропозиції наркотиків, то цього не може бути, тут тільки репресивні заходи. А щодо споживачів, то наша позиція тут, якраз, відмінна. Раніше ми всіх їх, як кажуть “стригли під один гребінець”. Багато питань, які потрібно буде переглянути. Причому, таким чином, щоб зі споживачами наркотиків не боротися репресивними методами”, – наголосив Тимошенко.

tsn.ua