В Ужгороді підприємці створили ажіотаж за отриманням КВЕДів

До трьохсот людей за добу останніми тижнями звертається у міський відділ реєстрації суб’єктів підприємницької діяльності, що створює неабиякий ажіотаж, адже служба фізично не може прийняти кожного підприємця та опрацювати всі документи. Причина – потреба внести зміни у Єдиний Державний реєстр з видів економічної діяльності, що слід виконати протягом року.

У зв’язку зі зверненнями ужгородців з приводу ажіотажу на прийомі у відділ реєстрації СПД Ужгородський міський голова Віктор Погорєлов провів термінову нараду. На ній було з’ясовано і наголошено, що ажіотаж утворився штучно через інформацію про те, що підприємцям слід до 1-го червня внести зміни до Держреєстру КВЕД (класифікатор видів економічної діяльності), що, своєю чергою, потрібне для оформлення інших документів.

Підприємці, які поспішають оформити доукументи до 1 червня, посилаються на податкову службу.

Однак, як ідеться в офіційному роз’ясненні Державної реєстраційної служби, чинні КВЕД дійсні до кінця року, і зміни до Держреєстру КВЕД слід внести до 1 січня 2013-го року.

На цьому наголошує Тетяна Кордонець, начальник відділу реєстрації суб’єктів підприємницької діяльності, державний реєстратор. Вона повідомила, що в місті працюють близько 20 тисяч СПД – фізичних і юридичних осіб, і внести зміни до реєстру КВЕД усім в такий короткий термін неможливо, щодня ж до відділу звертається по кількасот людей саме з цього питання.

Як прокоментував заступник начальника Державної податкової інспекції в м. Ужгороді Юрій Сарай, зараз паралельно діють обидва класифікатори видів економічної діяльності (КВЕД) – як той, що затверджений у 2005 році, так і той, який набуде чинності у 2013-му.

“Інформація про 1 червня як кінцевий термін оформлення стосується лише зміни свідоцтва про сплату єдиного податку, а не про внесення змін до КВЕД. Ці зміни можна внести до кінця 2012 року, отже ажіотаж невиправданий”, – акцентував податківець.

Отже, підприємці можуть звертатися у відділі реєстрації СПД, не створюючи ажіотажу, й отримувати усі послуги та необхідні документи у звичному режимі, – повідомили газеті “НЕДІЛЯ” у прес-службі Ужгородської міської ради.

zakarpatpost.net