Закарпатці часто хворіють на гепатит А через неякісну питну воду

19 травня в Україні відзначали Всесвітній день боротьби з гепатитом. З такої нагоди в середу в Ужгороді фахівці розповідали, наскільки актуальною є ця проблема для нашого краю, як розпізнати гепатит і чи можна від нього вберегтися.

Завідуюча епідеміологічного відділу Закарпатської СЕС Світлана Оберемко наголосила: для Закарпаття найтиповішим є гепатит А, який передається через інфіковану воду, харчові продукти, навіть овочі-фрукти, вимиті в неякісній воді, брудні руки, від хворих осіб тощо (так само, до речі,  поширюється й гепатит Е). Вірус стійкий до умов зовнішнього середовища й роками може зберігатися навіть при 20 – 70 градусах морозу.

«У нас є чітко виражена циклічність поширення гепатиту А: раз на 4-5 років пік, потім спадання захворюваності. Останнє зростання було в 2009-2010-му роках, тож зараз якраз затишшя», – каже Світлана Володимирівна. Вона підкреслила, що повені та підтоплення теж сприяють поширенню інфекції: у питну воду потрапляють забруднювачі. А найчастіше хворіють діти – дошкільнята та учні початкових класів. Утім, завдяки співпраці санепідеміологів і медичних закладів та існуванню спеціальної обласної програми за останнє десятиліття вдалося на 54 % знизити захворюваність.  .

Завідуючий санітарно-гігієнічним відділом Закарпатської СЕС Василь Петричко поінформував журналістів про стан води в області, адже саме через неї найчастіше передається гепатит А. «Перш за все проблема в тому, що лише 32 % закарпатців забезпечені водопровідною водою. Але навіть знаючи, що у водогін подається якісна Н2О, я не певний, що така сама доходить до споживача, – каже Василь Ілліч. – В Ужгороді, наприклад, 80 % водопроводу потребує заміни, а значить, через діряві мережі є контакт води з грунтом.

Подача води за графіком та аварії теж ускладнюють ситуацію. Та загалом по області якість води поступово покращується: із понад 5,5 тисяч взятих цьогоріч проб нестандартними за бактеріологічними показниками виявилися 6,2%, а за санітарно-гігієнічними – 5,3%, і це трохи краще, ніж торік». За словами Василя Петричка, з 2006 року в області діє програма «Питна вода», розрахована до 2020 року, й наразі вона вже виконана на 85 %. Тож поступово всі краяни будуть забезпечені якісною водою. Про це  повідомили з прес-центру «Закарпатської Правди».