Незвичайними грибами ласують закарпатці

На Тячівщині знають секрет приготування «дерев’яних» грибів.

Виявляється, деякі трутовики зовсім не отруйні. Більше того, їх не просто їдять – ними ласують. Для жителів віддалених сіл Тячівщини це місцевий делікатес. І більше в пошані, ніж білий гриб!

Мешканці закарпатського Лопухова, що на Тячівщині розпочали грибний сезон. Делікатесні гриби, які місцеві називають «пістряки», вже з’явилися у карпатських лісах. Придатними будуть всього кілька днів. Віднайти їх можна високо в горах. Особливі тим, що ростуть на деревах і за лічені дні дерев’яніють. Тому аби вполювати такого гриба необхідно опинитися у потрібному місці, у потрібний час.

До прикладу, пан Василь знає грибні місця ще змалечку. Тому півтори години вгору, обхід знайомих стовбурів дерев (в основному це бук та явір) і делікатесні шапки утрамбовуються в рюкзаку. Але чи не найголовніше попереду. Лісові дари треба швидко донести додому, почистити  і відварити, поки ті не затверділи. Варяться трутовики довго – години три. Пахнуть хлібом, а на смак – не поступаються білому грибу. На відміну від білих грибів, яких місцеві збирають міхами, «деревних» грибів удається знайти кілька шапок. Тому їх ніде не придбаєш.  Селяни бережуть ці незвичайні гриби для власного використання і частування.

Лопухівці чи не єдині, хто відає секретом приготування трутовиків. Ще жодного випадку отруєння цими грибами у селі не пам’ятають. Хоча приїжджім радять не переїдати делікатесними шапочками. Як і всі гриби – важкі на шлунок. «Пістряки жарять, також роблять з них мачанку, – розповідає сільський голова Лопухова Михайло Фіцай. – Спочатку пістряки відварюють, потім піджарюють на сковорідці цибулю і вкидають туди гриби. Треба їх піджарити, додати спецій, а на завершення додають часник. Рецепт мачанки також дуже простий. Окремо у тарілці збити яйця, додати сметану, спекції і трохи борошна (дві столові ложки). Все це піджарити разом з відвареними пістряками. І, звісно ж, не забути додати часник на завершення». А ще відварені трутовики заморожують, кладуть до морозильної камери і виймають узимку. Холодними зимовими вечорами, на святвечір лопухівці ласують свіжими грибами.

Саша САШИНА, газета “НЕДІЛЯ”

nedilya.net