Олександр Кеменяш прокоментував скандальний законопроект

А на Міжгірщині збирають позачергову сесію щодо «мовного» питання.
24 травня, у Верховній Раді мав бути проголосований скандальний законопроект Колесніченка та Ківалова – «Про основи державної мовної політики».

Документ, фактично скопійований з законопроекту Симоненка та Гриневецького не передбачає надання російській мові статусу державної. Проте, фактично робить саме це. Адже він скасовує український дубляж та дозволяє рекламу недержавною мовою. Також офіційно усі регіональні мови будуть мати рівні з українською права.

Надання статусу регіональної мови прописане дуже хитро і є можливим лише за умови, коли не менше десяти відсотків мешканців певного району назвуть її рідною. Звісно, що жодна мова нацменшин, окрім російської, такої кількості «голосів» не набере. А у багатьох регіонах саме російська цілком може перевищити статус державної. Через сутички у сесійному залі розгляд цього питання перенесено на інше пленарне засідання Верховної Ради.

За коментарем ми звернулися до народного депутата Олександра Кеменяша:

«Однозначно, цей законопроект підриває державний статус української мови, адже він витісняє її з масових споживацьких сфер, — відзначив Олександр Михайлович.

– Реалізація положень законопроекту призведе до тотальної русифікації електронних ЗМІ, кінопрокату, реклами та інших сфер суспільного життя. Законопроект має політичний підтекст.

За даними опитування агенції УНІАН 70 % українців – проти закону про двомовність і це має знати влада, яка займається нині передвиборчим іграми. Воля українського народу, висловлена на референдумі на підтримку конституційного ладу тої держави, яку ми будуємо, на сьогоднішній день стоїть під загрозою».

Як повідомив помічник Олександра Кеменяша Михайло Буришин, депутати Міжгірської районної ради розпочали збір підписів для проведення позачергової сесії райради для прийняття звернення до Верховної Ради та Президента України з вимогою припинити знущатися над українською мовою.

zakarpatpost.net