Про футбольне Закарпаття

Перед стартом Євро-2012 розповідає експозиція краєзнавчого.

Земляки-закарпатці нагадали про заслуги свого краю перед українським футболом невдовзі до старту Євро-2012.

Ще у 1893-му з’явилися перші відомості про футбол в Ужгороді.  А 11 серпня 1901-го міська газета «Унг» повідомила, що через чотири дні в Ужгороді відбудеться матч нашої команди з «Атлетичним клубом» Будапешта. Ужгородців представляли учні шкіл і гімназій. Зустріч закінчилася з рахунком 2:0 на користь команди столиці Угорського королівства. (Якщо бути точним, то це – другий, згадуваний у пресі, міжміський матч на території України після того, що відбувся в Львові 1894-го між цим містом і Краковом).

Закарпатські хлопці були серед перших, хто ганяв англійського «копаного м’яча». І не просто ганяли, а добивалися висот у всіх тих країнах, до яких у 20 столітті входили землі краю.

Та ж і перший офіційний матч української збірної часів незалежності країни відбувся в Ужгороді! 29 квітня 1992 року футболісти національної команди на стадіоні «Авангард» зустрілися зі збірною Угорщини. Наші в матчі з угорцями, цього разу на найвищому рівні, знову зазнали поразки – 1:3. Втім, автором єдиного забитого м’яча в дебютній грі «синьо-жовтих знов-таки є закарпатець Іван Гецко. На той час він захищав кольори одеського «Чорноморця».

Про історичні заслуги краю перед українським футболом закарпатці нагадали незадовго до початку європершості, а саме в День музеїв, 18 травня. Зробили це …  виставкою, влаштованою в стінах Закарпатського краєзнавчого музею. Охоплює період з 1893 року, коли викладач Ужгородської гімназії Іштван Медрецький почав знайомити учнів із грою в «копану лобду», до сьогоднішніх днів.

Вернісаж відображає і визначні, і маловідомі сторінки розвитку популярної гри. Серед них – історія  флагмана крайового футболу в 30-х роках ХХ століття – ужгородського СК «Русь». Він зажив собі слави перемогами в чемпіонатах Східної Словаччини та двома титулами абсолютних чемпіонів Словаччини.

Багато фотографій із музейних фондів, спортивні нагороди, футбольні афіші, програмки раніше ніколи не експонувалися. Є й раритетні речі, зокрема, вимпели спортивних клубів 20 – 30-х років минулого століття, медалі чемпіона Словаччини 1933 року. Більшість виставкового скарбу зібрав і передав краєзнавчому музеєві у 1980-х роках Василь Федак – воротар уславленого клубу, а пізніше тренер, спортивний журналіст, автор першої монографії з історії цього виду спорту в Закарпатті.

Помітне місце зайняли особисті речі футболістів, фотографії з родинних архівів, надані К.Ф. Сасом, Ю.Ю. Міравчиком, Ю.Ю. Гомокі, О.М. Малецем. Допомогу у формуванні експозиції надав і футбольний клуб «Говерла» (Ужгород), зокрема, його прес-аташе Роман Сенишин.

Символічно, що напередодні відкриття виставки, а саме 15 травня, місцева команда майстрів «Говерла-Закарпаття» повернула собі право виступати серед грандів українського футболу, виборовши путівку до прем’єр-ліги.

Василь БЕДЗІР, газета “НЕДІЛЯ”

zakarpatpost.net