Скандали навколо термального басейну в Берегові продовжуються…

Закарпатські та столичні «регіонали» побили горшки навколо термального басейну. Схоже, однопартійці виявилися по різні боки барикад у питанні права власності на один з найбільш привабливих об’єктів краю.

22 травня 2012 року, у списку призначених справ до розгляду у Берегівському районному суді (суддя Гецко Ю.Ю., джерело: http://court.gov.ua/sud0701/spisok/hecko/) фігурує позов Олександра Лабойка до ВФСТ «Колос» Агропромислового комплексу України щодо визнання незаконним та скасування постанови про звільнення останнього з посади директора спорткомплексу «Закарпаття» у Берегові.

Виявляється, що за останні дні на відомому на всю Україну термальному басейні у Берегові (УСБ «Закарпаття») раптово змінилося керівництво. І це вже не вперше. Зокрема у 2010 році подібним чином було звільнено з посади Василя Машіку, який протягом довгого часу керував спорткомплексом.

Однак комплексна перевірка з боку ВСЕУКРАЇНСЬКОГО ФІЗКУЛЬТУРНО-СПОРТИВНОГО ТОВАРИСТВА «КОЛОС» АПК УКРАЇНИ, до якого відноситься спортбаза, виявила масу порушень та зловживань, зокрема фінансових. Адже більшість грошей, які брали за послуги (зокрема відвідування термального басейну) йшли повз каси. Це при тому, що басейн відвідує у сезон щодня до тисячі людей.

Голова центральної ради «Колоса» Анатолій Усенко розповів тоді лише про один промовистий факт: нібито у 2004 році на ремонт із Києва надійшло 2.5 млн. грн., але для поліпшення побутових умов практично нічого зроблено не було.

Директора В. Машіку та головного бухгалтера В.Каткову було звільнено. Кажуть, навіть відкрили на них справи у прокуратурі. Звільнені подавали апеляції до суду, однак нічого не добилися. Новий директор Олександр Лабойко, по сумісництву також депутат міської ради та голова осередку «Партії Регіонів» у Берегові, обіцяв, що за короткі строки зможе змінити обличчя спортбази на краще.

І в принципі, стримав своє слово – вже за кілька днів після призначення на УСБ «Закарпаття» закипіла робота. Було заасфальтовано доріжку, почалися поточні та капітальні ремонти, будівництво другого поверху, облаштування спортзалів тощо.

Однак, кажуть, методи заробляння власних коштів залишилися як і при минулому керівництві. Саме такі порушення виявили під час перевірки з боку товариства «Колос», яка тривала майже місяць. За неофіційною інформацією, у кишені йшло більше 50% щоденної виручки (а вона вимірювалася у сумі 20-30 тисяч гривень). Так воно чи не так – ніхто поки що офіційних деталей не розголошує.

Подейкують, що почалися «розбори» з візиту у Берегово одного з заступників міністра АПК Миколи Присяжнюка, який він нібито здійснив інкогніто ще у листопаді минулого року. І на власні очі побачив всі негаразди, про які доповідали у Київ «добрі люди». Після цього у столиці, схоже, і народилося рішення про чергову зміну керівництва спортбази «Закарпаття».

Минулого тижня у Берегові також відбулися загальні збори колективу спортбази, на яких мова йшла про кадрові перестановки. Як стало відомо Мукачево.net, потрапити на засідання місцевим журналістам не дозволили. Київські чомусь вирішили, що доля термального басейну у Берегові не стосується закарпатців.
Нині у спорткомплексі заправляє новопризначене керівництво.

Директора Олександра Лабойко та головного бухгалтера звільнено, як кажуть, «за статтею». Є відомості, що проти них також було порушено кримінальні справи по факту злісних зловживань службовим становищем (зокрема приховування прибутків підприємства) .

Досить дивним у цій історії є ставлення до конфлікту з боку закарпатських «регіоналів». Мукачево.net став відомий той факт, що навіть губернатор Олександр Ледида не лише не підтримав свого партійця, а й різко засудив, вочевидь отримавши певний сигнал зі столичних кабінетів.

У будь-якому разі подібні пертурбації не підуть на користь «Партії регіонів» на Закарпатті . Адже думки останніх розділилися – одні вважають, що триває банальне рейдерське захоплення з боку столичних, інші просто відмовчуються.

Щодо мешканців Берегова, то вони вже і не сподіваються, що у термальному басейні та на спортбазі може щось змінитися на краще. Адже ціни захмарні (одне відвідування басейну коштує 30 грн.), жодних обіцяних знижок для місцевих мешканців так і не було передбачено, вода вже за кілька тижнів після заміни різко змінює свій колір на зелено-болотний, навіть поверхового санітарного огляду відвідувачів не здійснюється, навколишня інфраструктура суттєво не змінилася.

Тому сумнівно, аби новий столичний ставленик міг щось швидко змінити у цій налагодженій роками «системі». Хіба що ціни ще більше зростуть, а басейн стане взагалі недоступним для мешканців Берегова та всіх закарпатців.

Тим паче не зрозуміло, чому жодної копійки з досить суттєвих прибутків спорткомплексу «Закарпаття» не потрапляє до місцевого бюджету – всі зароблені гроші спрямовують до Києва, у Міністерство АПК.
Мукачево.net й надалі слідкуватиме, як розвиватиметься ситуація навколо басейну.

Іван Романчук

mukachevo.net