Чергова перемога ужгородських депутатів над мером – прийняті зміни до Регламенту

Відбулася чергова сесія Ужгородської міської ради. На якій серед інших розглядалося питання внесення змін до Регламенту Ужгородської міської ради. Ці зміни були покликані демократизувати його та упорядкувати згідно Закону «Про доступ до публічної інформації», Закону «Про статус депутатів місцевих рад» та Конституції.
Нагадаємо, що це питання неодноразово викликало інтерес громади та депутатів. Наслідком чого стало те, що депутати Василь Гнатків ( «Батьківщина») та Ростислав Буланов ( «Удар»), у серпні минулого року, подали до суду на Ужгородську міську раду, щодо скасування та визнання недійсними окремих частин регламенту Ужгородської міської ради і скасування його у цілому.

17 лютого 2012 року рішенням Ужгородського міськрайонного суду було задоволено позов депутатів. Проте, вже за деякий час Ужгородська міська рада подала апеляцію, тим самим показала те, що не хоче працювати за прозорим Регламентом.

Проте, на черговому засіданні Ужгородської міської ради 24 травня 2012 р., за ініціативи депутата Василя Гнатківа, це питання включили до порядку денного та воно було підтримано необхідною більшістю депутатів.

Отже, були внесенні наступні зміни:

1. Інформування громадськості про діяльність Ужгородської міської ради та її виконавчих органів підлягає обов’язковому розміщенню на офіційному веб-сайті. Тобто, відтепер вся інформація про діяльність депутатів та виконавчих органів повинна розміщуватися на сайті, для ознайомлення громадськості.

2. Не рідше одного разу на квартал, обов’язково вноситься питання про заслуховування інформації про роботу виконавчого комітету, виконавчих органів, та про рух коштів у позабюджетних фондах.

Виконком та комунальні підприємства були підзвітні та підконтрольні раді, але по факту вони звітувалися лише міському голові, а депутати не мали доступу до даної інформації. Тепер громада має можливість ефективно управляти виконанням бюджету через своїх депутатів.

3. Проект рішення Ужгородської міської ради готується головою, секретарем, депутатами, тимчасовими контрольними комісіями, робочими групами, та за їх дорученнями, та виконавчими органами міської ради та іншими суб’єктами нормотворчої ініціативи.

Це дає можливість безперешкодно вносити депутатами зміни в проекти рішень, оскільки, раніше дана можливість блокувалася відповідними службами міської ради, заступниками, юридичним відділом, шляхом не погодження проекту рішень.

4. В абзаці 2 ст. 23 вилучити слова “за пропозицією міського голови”. Адже, раніше тільки міський голова міг включати та виключати, змінювати порядок проектів рішень, а тепер тільки рада.

5. Внесли зміни, щодо того, що розгляд депутатських запитів та звернень заслуховуватиметься перед початком розгляду питань порядку денного, а не після. Ці зміни успішно діють в інших місцевих радах України, що відповідає Законам України і статусу депутатів місцевих рад.

6. Внесено зміни до ст..65 “пропозиції міського голови ставляться першими ” . Відтепер, пропозиції ставляться в порядку надходження.

7. Вилучили наступну норму: “ головуючий оголошує списки осіб, що записалися для виступу” – тепер депутати мають право брати участь у обговоренні, навіть після початку обговорення.

8. Вилучили обов’язок міської ради інформувати посадових осіб, до яких звернуто запит чи депутатське звернення, який буде розглянуто на сесії, за 5 робочих днів.

Це означає, що у разі необхідності, або терміновості, розглянення звернення, воно може подаватися за 1 день, а не за 5.

9. Із ст. 108 і 112 вилучили “ депутатська група та фракція має складатися, не менше, як з п’яти депутатів ” “ депутат ради не може бути одночасно членом групи і фракції ”.

Тепер депутати можуть створювати групи для виконання громадських завдань, а партії, які мають присутність в раді 1-4 депутати створити фракції (партія КМКС (2), Удар (2), Фронт змін (4,) Народна партія(2), Партія зелених ( 1).

10. Окремою нормою передбачено, що проекти порядку денного, в електронному та друкованому вигляді, надаються депутатам, не пізніше, як за 2 дні до засідання виконавчого комітету.

11. Змінено норму Регламенту про коло осіб, яким можуть бути надані результати голосування. Відтепер результати можуть отримати не тільки голови фракцій, а й будь-який депутат Ужгородської міської ради.

“ Наразі, це велика перемога депутатів за своє право представляти інтереси громади в Ужгородській міські раді, та можливість громади бути поінформованими про роботу міської влади, долучитися до обговорення прийнятих рішень та впливати на своїх депутатів” – так прокоментував цю подію депутат ради Василь Гнатків, що вже майже рік відстоював у судах право громади.

Анна Квітка

zakarpatpost.net