Зареєструватися на зйомній квартирі можна в якості друга чи родича власника

Новий порядок реєстрації для українців та іноземців, які планують жити в Україні, ухвалений нещодавно депутатами, спростить життя чиновникам, але не простим громадянам країни. Держава не обіцяє влаштовувати тотальні перевірки паспортного режиму на вулицях, проте службовці в органах влади тепер матимуть підстави вимагати підтверджень місця проживання від певних категорій громадян.

До цих категорій належать юнаки призовного віку, платники аліментів, учасники судових процесів – свідки, підсудні, позивачі. Так само по-новому реєструватися доведеться тим, хто втрапив у ДТП або брав будь-який кредит – на квартиру, авто чи навіть пральну машину.

Повідомляти державу про місце фактичного знаходження потрібно буде не лише в разі тривалої відсутності за паспортною адресою. Тепер навіть аби поїхати до родичів у село на літо або ж провести на морі більше місяця – варто буде наперед повідомити місцевий паспортний стіл, аби уникнути неприємностей.

За порушення вимог накладатиметься штраф від 17 до 51 гривні. Небагато, якщо не сплачувати його кожного дня.

Принципова новація – обов’язкова реєстрація за місцем винаймання житла. Найчастіше квартири орендуються нелегально, без контракту, бо власники помешкання не хочуть ділитися прибутками з податковою. “Прописувати” у власній хаті випадкових квартирантів, напевне, вони хотітимуть іще менше.

Проте у законі є шпаринка: оформити постояльців можна і без договору оренди. Достатньо подати у паспортний стіл заяву, що господарі згодні зареєструвати в себе громадян у якості знайомих чи далеких родичів – і чиновники обіцяють не розбиратися, сплачують за таку гостинність “родичі” чи ні.

А “виписати” квартирантів обіцяють за спрощеною схемою. “Власник житла може за власною ініціативою зняти з реєстрації. Тобто процедура спрощена, вже не треба звертатися до суду, щоб знімати з реєстрації. Ми дали власникам житла таким чином захистити свої права”, – пояснила заступник директора Держкомміграції Тетяна Нікітіна.

tsn.ua