У Мукачівському замку створять ремісниче містечко часів Ференца Ракоці

У стартовій конференції проекту «Місцями слави Ракоці» – транскордонний туристичний шлях», що відбулася 29 травня 2012 року в  сесійній залі Мукачівської міської ради, взяли участь виконавці проекту, науковці, представники органів виконавчої влади й місцевого самоврядування, преси, громадських організацій, туристичних фірм, освітніх установ та закладів культури.

Проект реалізується у рамках Програми прикордонного співробітництва ЄІСП «Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна» 2007-2013 за підтримки Закарпатської обласної ради  і облдержадміністрації. Його мета – привабити туристів до провідних об’єктів туристичної галузі регіону й зокрема розвинути транскордонний тематичний маршрут об’єктами історико-культурної спадщини «Місцями слави Ракоці» (Ференц Ракоці – національний герой угорського народу). Маршрут охоплюватиме Закарпатську область, Словаччину (Східнословацький край – Кошіце, Борша), Східну та Північно-Східну Угорщину (Шарошпоток), котрі тісно пов’язані історичним минулим та родинною спадщиною сім’ї Ракоці: в  кожній із цих країн є їхні добре збережені замки. До речі, торік відзначалося 300-річчя завершення Визвольної війни угорського народу під проводом Ракоці  (1711 р.).

Як розповів координатор проекту, віце-президент Асоціації розвитку малого й середнього бізнесу та інновацій «Ужгород – ХХІ вік» Євгеній Лукша, загальний бюджет проекту, розрахованого на 2 роки, становить 489 888 євро, з яких сума гранту для українських партнерів-учасників – 250 тис. євро. Проект на 90 % фінансується Європейським Союзом. Конкретно в Паланку в Мукачеві за ці кошти проведуть благоустрій подвір’я замку та створять ремісниче містечко за стилістикою часів Ракоці; відновлять приміщення та збільшать площі для експозиції Ракоці, а також створять фільм і  фотопрезентацію для демонстрації відвідувачам. Оскільки експозиція Ракоці у Паланку не є широкою, проектом передбачено її розширення, у тому числі шляхом виготовлення копій експонатів із партнерських музеїв. Також у замку проведуть поточний ремонт лицарського залу, влаштують там конференц-залу, а ще – спорудять громадську вбиральню для відвідувачів.

Директор Східнословацького музею в м. Кошице Роберт Поллак у свою чергу повідомив, що в його закладі в рамках програми відремонтують діючу експозицію Ракоці – оновлять виставкові кімнати (ремонту не було з 1986), установлять сенсорний екран та інформаційне програмування, поновлять  описи й позначки на експонатах, полагодять систему освітлення.

А от Андраш Ракоці із Загонського представництва фонду «Східно-угорські європейські ініціативи» каже: В Угорщині цей проект не передбачає інвестування у розвиток інфраструктури замку Ракоці в Шарошпатаку (котрий є відділенням Угорського національного музею). Натомість його екперти, маючи належний досвід, нададуть допомогу у виконанні заходів проекту в Україні та Словаччині.  А директор Мукачівського історичного музею Михайло Белеканич, звісно, радий, що Паланок отримав можливість за кошти Євросоюзу відремонтувати деякі свої приміщення та збагатитись експонатами.  Будемо сподіватися, туристи це оцінять.

zakarpatpost.net