Євро впав вже до 10 гривень

В Україні знову почало лихоманити курси найпопулярніших валют. Так, долар за останні кілька тижнів виріс на 10 копійок, а євро вперше за останні 2 роки просів аж до 10 гривень.

При цьому курс продажу єдиної валюти єврозони навпаки виріс за останні дні на 6-10 копійок – до 10,24-10,30 грн, пише “Сегодня”.

Головною причиною ослаблення євро наразі є нестабільність ситуації в єврозоні. Вартість євровалюти на світовому ринку за минулий тиждень знизилася на 2,08%, до 1,25 долара, або до 10,1 грн. “Основний тиск чинила ситуація навколо Греції, яка не хоче грати за правилами МВФ, і заяви нового президента Франції про те, що колишня політика “затягування поясів” була неправильною”, – говорить керівник інформаційно-аналітичного центру Forex Club в Україні Микола Івченко.

За його словами, до кінця року ситуація в єврозоні покращиться незалежно від того, що буде з Грецією, і євро підніметься навіть до 1,37 (11 грн). Але до 15 червня можливе його падіння до 9,8-9,9 грн. Долар, на думку Івченка, в найближчий місяць стабілізується на 8,09-8,11 грн.

За прогнозом аналітика Міжнародного центру політичних досліджень Олександра Жолудя, євро падатиме ще 1-2 місяці, але нижче 9 грн курсу знизитися не дадуть.

У Нацбанку офіційно стверджують, що знижувати курс нацвалюти не збираються, у НБУ достатньо резервів, щоб підтримати її стабільність. Проте з НБУ таки виходить інсайдерська інформація про те, що нинішні 8,09 грн/$ – перший крок до девальвації.

tsn.ua