На Закарпатті буде ще один транскордонний туристичний шлях

В Мукачеві відбулася конференція в рамках міжнародного проекту «Місцями слави Ракоці». В ній взяли участь представники органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, інституцій регіонального розвитку, музейної справи, туристичних організацій, Саболч-Сатмар-Березької та Боршод-Абауй-Земпленської областей Угорщини, Кошицького самоврядного краю Словаччини, дипломати.

Як зазначив у своєму вітальному слові Мукачівський міський голова Золтан Лендєл, не випадково, що проект стартує саме з Мукачева. Адже місто, його замок «Паланок» на початку 18 століття був оплотом національно-визвольної боротьби угорського народу під керівництвом князя Ференца Ракоці ІІ. Цю спільну історичну спадщину нам треба берегти і широко використовувати у туристичній діяльності.

Про значення транскордонного співробітництва у різних сферах суспільного та економічного життя, в тому числі в туристичній та історико-культурній галузях, прикордонних областей Угорщини, України та Словаччини говорили при відкритті конференції Генеральний консул Угорщини в Ужгороді Йожеф Бачкаі, перший секретар Генерального консульства Словаччини в Ужгороді Олександр Шкурла, головний директор представництва уряду Угорщини в Саболч-Сатмар-Березькій області Габор Тешмаєр та радник голови загальних зборів Боршод-Абауй-Земпленської області з питань зовнішніх зносин Ференц Варга та інші.

Широкий і багатогранний туристичний потенціал Закарпаття учасникам конференції презентував депутат обласної ради, начальник головного управління з питань європейської інтеграції, зовнішньоекономічних зв’язків та туризму Закарпатської ОДА Ернест Нусер. При цьому було наголошено на пріоритетності розвитку цієї сфери в діяльності органів місцевої влади, налагодження тісної співпраці між туроператорами сусідніх країн, спільну розробку ряду туристичних продуктів, як Карпатський туристичний шлях.

І реалізація проектом «Місцями слави Ракоці» транскордонного туристичного шляху в рамках Програми прикордонного співробітництва ЄІСП «Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2007-2013» стане ще одним спільним надбанням, допоможе дальшому розвитку туризму в Карпатському регіоні як унікальному просторі культурно-історичної спадщини.

Координатори проекту презентували основні цілі, завдання та продукти проекту. Його виконавці- Мукачівський історичний музей, Асоціація «Ужгород-ХХІ-й вік», Східнословацький музей в м.Кошіце та Загонське представництво фонду «Східно-угорські європейські ініціативи» в ході реалізації передбачають підготувати експертні матеріали та проекти покращення музейних експозицій, видати збірку матеріалів для використання в екскурсійній діяльності, провести промоцій ні заходи для тур операторів і журналістів, здійснити ремонтні та реставраційні роботи в замку «Паланок», реновації експозицій про Ференца Ракоці ІІ, стимулювати діяльність міжнародних робочих груп музейних установ Закарпаття, Кошицького краю та Угорщини, співпрацю між туроператорами та іншими організаціями туристичної галузі регіону.

Прес-служба облради

zakarpatpost.net