Після справи “чорних трансплантологів” в Україні не пересадили жодної нирки

Лікарі реанімаційних відділень бояться навіть повідомляти про потенційних донорів, які могли б врятувати життя сотням людей.

За п’ять місяців цього в Україні не було проведено жодної пересадки нирки від загиблих, які потенційно могли стати донорами, – медики налякані після справи так званих “чорних трансплантологів”.

“Якщо в 2011 році в Україні на всі сім центрів припало 86 пересадок нирок, то за п’ять місяців цього року жодної не провели”, – розповів “Комсомольській правді в Україні” головний трансплантолог Міністерства охорони здоров’я професор Олександр Никоненко.

При цьому, лише за офіційними даними, на гемодіалізі (процедура при відмові нирок) перебувають близько 4,5 тисяч українців. А не менш ніж 2 тисячам, за світовою статистикою, потрібна термінова пересадка.

Однак наразі донором може виступати лише близький родич. Для більшості ж єдина надія – чиясь несподівана смерть. Але для цього ще треба вмовити родичів загиблого віддати орган. А лікарі швидкої не зобов’язані інформувати трансплантологів про нещасні випадки.

“Вся справа в тому, що лікарі реанімаційних відділень настільки налякані галасом навколо цієї теми, що навіть не повідомляють про потенційних донорів. Вони не хочуть зайвих проблем на свою голову, бояться потрапити в судові розгляди, отримати прізвисько “чорних трансплантологів”, – пояснив Никоненко.

Медики кажуть, що пацієнт на гемодіалізі може прожити, хоча й дуже тяжко, 15-20 років, якщо немає супутніх захворювань. Але фактично в Україні живуть 5-7 років. З новою ниркою людина може прожити довше, причому вести нормальне життя – працювати, відпочивати, харчуватися.

Фахівці в області пересадки органів розробили новий закон про трансплантацію – він зараз на вивченні в МОЗ.

tsn.ua