Депутати з сигаретами ховаються від зайвих очей, а зірки кидають палити

До цієї дати Україна підійшла більш ніж достойно. Минулого тижня народні депутати заборонили курити практично скрізь – в ресторанах, готелях і навіть у самій Верховній Раді.

Правда, обмеження набудуть чинності тільки через півроку після підписання закону президентом. А це означає, що у курців ще є час позбутись шкідливої звички і адаптуватися до нового законодавства. А коли ж кидати, як не зараз – 31 травня, в день відмови від тютюну?

Навіть затяті курці хочуть кинути

Бютівець Володимир Яворівський, який сам кинув палити 10 років тому, запевняє, що в цьому немає нічого складного. А всі розмови про те, як важко кинути курити, за його словами, брехня.

“Я курив багато років. У студентські роки здавалося, що якщо сигарета в зубах, то всі дівчатка твої. А якщо ще пишеш вірші і носиш вузькі брюки – так взагалі… А потім я звик, що як тільки сідаю за друкарську машинку, повинна бути сигарета. Став професійним курцем”, – розповів депутат.

Кинув Яворівський курити в серпні 2002 року, коли перед відльотом в Канаду в депутатській кімнаті Борисполя вирішив випити чашечку кави з некурящим Орестом Климпушем (перший міністр транспорту України, посол – авт.)

“Там було заборонено палити, написано “Nо smoking”. Орест мені каже: “Володя, давай вип’ємо кави”. Я п’ю каву, і в мене весь час рука тягнеться до кишені закурити. І в один момент я подумав: що зі мною робиться?! Ось переді мною сидить людина, спокійно п’є каву, а я смикаюсь і нічого без сигарети не можу. Я, нікому нічого не кажучи, непомітно беру пачку сигарет і викидаю в урну. І сказав собі: все, я більше не палю!” – розповів бютівець.

А ось у однопартійців Володимира Олександровича так відразу, одномоментно кинути курити не виходить. Завсідник парламентської курилки бютівець Василь Кравчук зізнався в розмові з ТСН.ua, що і радий би кинути, але занадто сильно нервує, за країну переживає… “Ну як при цій владі можна кинути курити! Ви подивіться, що вони творять! Тут рука сама собою за сигаретою тягнеться!”, – сказав нардеп.

Регіонали, мабуть, заспокоюють собі нерви якимось іншим чином. В курилці Верховної Ради кореспондентом ТСН.ua були помічені Леонід Кожара, Владислав Забарський і, мабуть, все… “У нас курців дуже мало. Ну, ніхто не курить! – дивується регіонал Володимир Макеєнко. – Ні я не курю, ні Волков, ні Ельбрус Тадеєв, ні Єфремов, ні Чечетов, ні Рибак, ні Звягільський… От коли був Тарас Чорновіл – так він курив за всіх”.

Примітно, що сам Тарас Чорновіл себе завзятим курцем не вважає. “Я курю не так вже багато. Просто я не ховаюся. Зараз половина депутатів ходять не в нашу курилку, де їх бачать журналісти, а ходять кудись за ложу уряду. Їм же треба бути правильними, ідеальними. Істинний арієць ганебних зв’язків та звичок не має”, – пожартував депутат.

Втім, навіть Тарас планує кинути курити. Але не зараз, а потихеньку, не поспішаючи. “Чим більше будуть боротися проти куріння, тим довше у мене цей процес займе. Тому що я не звик бути конформістом. Коли всі йдуть строєм, я йду в іншому напрямку. Потрібно боротися за здоровий спосіб життя, який несумісний з постійним курінням. Люди, які активно займаються спортом, як правило, не курять. А у нас все навпаки, у нас пробують створити якісь чергові заборони. Ніби забули, до чого привів в Америці сухий закон 30-х, 40-х роках. Тільки мафія виросла і корупція”, – переконаний Чорновіл.

Народний депутат від НУНС Володимир Ар’єв хоч і кинув палити більше півроку тому, але теж не підтримує тотальну заборону куріння. “Чому ми завжди кидаємося в крайнощі? Можна було б посилити відповідальність власників кафе-ресторанів за поганий розділ на зону для курящих і некурящих, за відсутність витяжки. Потрібно дати право людям обирати, заборонити – завжди легше”, – написав депутат на своїй сторінці в Facebook.

А потім додав в якості PS: “Борці за права гомосеків, може ви так само наполегливо виступите за права курців?”

Зірки теж кидають: хтось з ломкою, а хтось легко

У зірковій тусовці куріння теж поступово перетворюється на моветон. Багато хто намагається позбутися цієї звички. Але не у всіх виходить. Телеведучий Максим Нелипа курив навіть коли давав коментар ТСН.ua.

“На жаль, ця звичка зі мною вже кілька десятків років. Вперше я спробував курити в останніх класах школи, а серйозно підсів в інституті. Багато разів намагався кинути, але все не виходило. Зараз дуже хочу кинути і думаю, найближчим часом це станеться. Одна з причин, чому хочу кинути, це мій син. Саме він мене дорікає в цьому і просить кинути палити. Тому треба кидати”, – розповів шоумен.

Телеведуча Василіса Фролова хоч і кинула палити, але зізналася ТСН.ua, що іноді собі дозволяє сигаретку. “Вперше спробувала курити в 16 років, на конкурсі краси в Харкові. Після цього підсіла на сигарети надовго, років 15 курила. Хоча останні три роки не курю. Зрозуміла, що тютюн шкідливо впливає на мій організм, поїздила по світу, побачила ставлення людей до сигарет і зрозуміла, що потрібно кидати. Пам’ятаю, кинула в один день, але цей процес мені дуже важко давався”, – поділилася Фролова.

Актор і шоумен Антін Мухарський вперше взяв сигарету в рот в армії. Зате зараз не палить.

“Я служив у Німеччині в групі радянських військ і у нас був концерт у Берліні. Пам’ятаю, ми з хлопцями в буфеті купили якісь німецькі сигарети зі смаком яблука. Вони були ароматизовані і легкі. Мене тоді сильно повело. У той час мені було років 18-19. Далі пішло-поїхало. Все тривало, поки я не впав в оркестрову яму, коли співав в ансамблі. Пошкодив собі легені і лікарі сказали, що курити мені взагалі заборонено. Взагалі мені не складно було кинути палити, ніякої особливої ломки не було”, – розповів Мухарський.

А от дизайнер Андре Тан і сам не курить, і іншим не дає. Мовляв, люди в його присутності соромляться палити. Більш того, для нього принципово важливо, щоб його дівчина не торкалася сигарети.

“Я вперше спробував курити у другому класі. Ми з хлопцями у дворі вирішили спробувати, скинулися і купили пачку сигарет на всіх. Все спробували, позадихались, довго кашляли. Я з того моменту зрозумів, що куріння – це не моє”, – розповів дизайнер.

“До речі, всі ті хлопці, хто там були, до сих пір так і не курять. Після того випадку взяти в рот сигарету більше ніколи не хотілося. Колись пробував курити кальян, коли це тільки увійшло в моду. Але мені дуже сильно сушить горло і погано впливає на голосові зв’язки. – розповідає Тан. – Для мене здоров’я важливіше, ніж якийсь миттєвий кайф. Тим більше, зараз абсолютно не модно вже курити, навпаки модно бути здоровим, успішним, красивим”.

Альона Яхно, Мар’яна Мигаль

tsn.ua