Малих жебраків помітно побільшало на вулицях Закарпаття з першими днями канікул

Переважно це дітлахи з неблагополучних або родин нацменшин.

4-річну Сабріну на інвалідному візку рідна бабуся чи не щодня вивозить на вулиці Мукачева. Та 35-річна бабця не переймається ні здоров`ям, ні дозвіллям дитини. Отак, зранку дівчинку у візок і під церкву чи просто з протягнутою рукою до перехожих людей за милостинею. 4-річна дитина від народження хворіє на гідроцефалію. Разом з тим, дівчинка зовсім не рухається і не розмовляє.

19-літня мати Сабріни народила її без батька, тому виховувати і ростити дитину-інваліда доводиться двом безробітнім жінкам. Вони ніде не працюють, адже вирішили, що жебракуванням набагато легше заробити на хліб і до нього саме у такий спосіб, а особливо, коли допомагає малолітня донька-інвалід.

Коли вчергове до «турботливої бабусі» підійшли правоохоронці, то жінка якраз стояла під церквою, де чекала на розчулених їхнім горем людей. Вона і не намагалася заперечувати, що коїла протизаконно, оправдовуючи себе, буцімто, інакшого виходу в неї не було.

Горе-бабусю притягнуто до кримінальної відповідальності за статтею 150-1 ККУ «Використання малолітньої дитини для заняття жебрацтвом». Зараз маленька Сабріна може залишитись на вихованні своєї молодої матері, адже такі протиправні діяння караються обмеженням волі на строк до трьох років або позбавленням волі на той самий строк.

Ще одна непутяща мати систематично втягувала свого 13-річного сина в жебракування. Майже щодня вони на вулицях міста, а у вихідні дні під стінами церкви, з простягнутою рукою просили гроші на хліб. Для 13-річного хлопця таке життя стало звичною справою. Він суттєво відстає у розвитку від своїх однолітків: не вміє ні читати, ні писати.

Як розповідає начальник відділу кримінальної міліції у справах дітей Мукачівського МВ УМВС України в Закарпатській області майор міліції Василь Соскіда, жінка була неодноразово попереджена про протиправність дій і кримінальну відповідальність за подібні вчинки.

Та все ж, проти жінки порушено кримінальну справу за ст. 304 ККУ «Втягнення неповнолітніх у злочинну діяльність», відповідальність за яку передбачена у вигляді позбавлення волі на строк від 3 до 7 років.

Наталія Машіко, Мукачівський МВ УМВС