На Закарпатті створять новий туристичний «середньовічний» шлях

В Ужгородському прес-клубі відбулася прес-конференція організаторів Міжнародного фестивалю середньовічної культури «Срібний Татош», який проходив 19–20 травня у Чинадієвському замку біля Мукачева.

Члени оргкомітету — Ігор Гуледза, Юрій Славік (ГО «Клуб історичної реконструкції») та Йосип Бартош, художник, підсумували результати «Срібного Татоша» та розказали про перспективи розвитку клубів середньовічної культури на території Закарпаття.

«Фестиваль є на тільки міжнародним, але й першим комплексним фестивалем, на якому широко представлена середньовічна культура. Захід зібрав шанувальників цієї доби із Закарпаття (Ужгород, Мукачево, Рахів), Словаччини та Угорщини, – розповів Ігор Гуледза. – Загалом 50 учасників і близько 700 гостей. Було багато молоді та дітей. Ми плануємо проводити таке дійство щороку».

За словами Юрія Славіка, все, що задумали організатори, здійснилось на 80-90%. Вперше вдалося запросити «сусідніх» лицарів з Будапешта та Кошице. «Ми хотіли показати, що Середньовіччя не тільки темне, не тільки лицарське. Люди і тоді вміли розважатися, творити музику тощо. Ми хотіли показати, яка може бути історія: живою, динамічною, ефективною», – каже організатор.

Свято відбувалося на території чинадієвського замку Сент-Міклош. Як зазначають організатори, – це один з найкращих замків Закарпаття епохи середньовіччя, який приховує оригінальну замкову культуру.
«Ми не припинятимемо цей рух і в наступні роки,- зауважив Йосип Бартош.- До нас вже хочуть їхати з Німеччини, Австрії, а також Італії. Щодо того, чи не нашкодила така кількість гостей історичній будівлі, Йосип Бартош додав: «Спочатку виглядало так, що нашкодили. Але коли все закінчилось, і не було жодної людини, все стало на свої місця».
У фестивалі взяли участь і 11 художників, які в той час перебували на пленері у замку. Вони перейнялися духом Середньовіччя і теж приєдналися до фестивалю. Наступного року організатори плануються збільшити кількість учасників, доповнити захід театралізованим дійством, розширити культурну частину і додати більше майстер-класів. «Плануємо більшу війну», – додав Ігор Гуледза.

«Клуб історичної реконструкції» також долучиться до створення нового туристичного «середньовічного» шляху: при замках області робитимуть куточки живої історії, діятимуть майстер-класи, показуватимуться бої тощо.

«Сподіваємося на те, що молодь і люди середнього віку займатимуться більш поглибленим вивченням історії, високої культури, яка була притаманна тій добі, – додав Йосип Бартош.

zakarpatpost.net