У прокуратурі Закарпатської області відбулась міжвідомча нарада по Євро -2012

У прокуратурі Закарпатської області керівники правоохоронних органів обговорювали спільні заходи щодо забезпечення правопорядку під час проведення Євро -2012.

Заступник прокурора області Віталій Роман відзначив, що правоохоронними органами краю, органами виконавчої влади та місцевого самоврядування, вжито низку організаційних заходів з метою забезпечення правопорядку під час проведення Євро 2012, розроблено різноманітні плани, концепції, схеми організації роботи правоохоронців.

Заступник прокурора області наголосив, що Закарпатська область є транзитною та межує з чотирма країнами – членами ЄС: Угорщиною, Польщею, Румунією та Словаччиною, а тому гостро стоїть питання забезпечення європейських стандартів у здійсненні пропускних операцій спрямованих на забезпечення: прикордонної безпеки, швидкості оформлення пасажирів та транспортних засобів, культури персоналу, створення комфортних умов для осіб, які перетинають кордон та їх відповідне інформаційне забезпечення.

Також Віталій Роман зазначив, що органам внутрішніх справ, охорони здоров’я, державної санітарно – епідеміологічної служби, територіального управління МНС та ветеринарної медицини необхідно вжити скоординованих заходів спрямованих на безпеку і правопорядок під час проведення чемпіонату на автомобільних шляхах області, здійснювати належне інформаційне забезпечення за маршрутами пересування гостєй та уболівальників чемпіонату.

Задля забезпечення громадського порядку та безпеки пасажирів під час руху потягів, – наголосив заступник прокурора області необхідно вжити додаткових заходів, а саме супроводу працівниками ОВС на транспорті пасажирських потягів під час проведення чемпіонату.

Були і критичні зауваження від прокуратури, зокрема, щодо необхідності активізації оперативної роботи підрозділів ДСБЕЗ. Адже, як зазначив заступник прокурора області Віталій Роман, ще не приділено достатньої уваги попередженню дрібних вуличних шахрайств, фальшивомонетництва, підроблення проїзних документів, квитків, обману покупців та ін.

Службі дільничних інспекторів прокурор порадив звернути посилену увагу на дотримання закладами торгівлі заборони на продаж алкоголю в нічний час, а службі боротьби з економічною злочинністю на виявлення фактів торгівлі контрафактною алкогольною продукцією. Також він сказав, що потребує переорієнтації і робота правоохоронних органів по боротьбі із розповсюдженням пияцтва та алкоголізу.

Звернути особливу увагу органам внутрішніх справ, за словами заступника прокурора області прокурора, необхідно на профілактику вчинення злочинів у місцях масового скупчення людей, закладах громадського харчування, нічних клубах та інших розважальних закладах.

Щодо громадських формувань з охорони громадського порядку, то вони ще не достатньо долучаються до роботи по запобіганню вчиненню злочинів у громадських місцях.

На переконання прокуратури відеокамери спостереження – необхідний правоохоронцям, як високоефективний та сучасний засіб запобігання вчиненню злочинів та розкриття вже вчинених. Адже запровадивши відеоспостереження за мережами автомобільних доріг, залізничними вокзалами, автовокзалами, автостанціями та аеропортами, які забезпечують сполучення об’єктів, що обслуговують чемпіонат, а також в пунктах пропуску, можна відстежити вчинення будь-яких протиправних діянь.

Проаналізувавши оперативну ситуацію на території області, Віталій Роман констатував, що значна частина злочинів загальнокримінальної спрямованості відбувається у вечірній та нічний час і переважно біля розважальних закладів – кафе-барів, дискотек, (відділом торгівлі та побуту департаменту економічної політики та ресурсів, органами місцевого самоврядування дозволено їм цілодобовий режим роботи з одночасною реалізацією алкогольних напоїв). Проте, заходи, які вживаються правоохоронцями до попередження вчинення злочинів у зоні вказаних закладів, недостатні.

Особливу увагу заступник прокурора області, звернув на питання питанням протидії проявам ксенофобії, расової та етнічної дискримінації. Він наголосив, що правоохоронцям краю необхідно вжити вичерпних заходів з метою недопущення жодного випадку таких проявів.

Також потрібно виявляти місця незаконної торгівлі піротехнічними засобами, які можуть нести небезпеку та шляхів постачання цих засобів до України.

Активно обговорювали присутні і питання безумовного забезпечення прав іноземців при вирішенні їх заяв і повідомлень про злочини та правопорушення, вчиненні стосовно них та ними, забезпечення надання кваліфікованих послуг захисників, перекладачів, необхідної інформації про права та обов’язки.

Збільшення кількості іноземних громадян, які прибудуть на територію області, може стати передумовою зростання рівня незаконної міграції, що потребує також вжиття додаткових заходів – наголосив прокурор.
Законом України «Про особливості провадження у справах про адміністративні правопорушення в період проведення фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу в Україні», передбачено особливості порядку застосування адміністративних стягнень на час проведення фінальної частини чемпіонату з футболу в Україні.

Цим Законом визначено особливості провадження у справах про адміністративні правопорушення – справи про адміністративні правопорушення розглядатимуться за місцем їх вчинення, упродовж однієї доби.

За підсумками наради, його учасниками розроблено та узгоджено заходи для забезпечення правопорядку під час проведення Євро 2012, що у свою чергу гарантуватиме дотримання конституційних прав і свобод громадян України та іноземних гостей, повідомили “НЕДІЛІ” у прес-службі прокуратури області.

zakarpatpost.net