Закарпатська прокуратура виявила факти недостатнього утримання ув’язнених у спецприміщеннях органів міліції

У  прокуратурі Закарпатської області відбулась міжвідомча нарада керівників правоохоронних  органів Закарпатської області.

Правоохоронці обговорили стан додержання конституційних прав громадян при їх поміщенні та триманні у кімнатах для затриманих і доставлених чергових частин, в ізоляторах тимчасового тримання, спеціальному приймальнику для тримання осіб, підданих адміністративному арешту та в Закарпатській установі виконання покарань № 9.

Учасники наради обговорили проблеми пов’язані з неналежним утриманням ув’язнених в установах відбування покарань, – повідомив начальник відділу прокуратури Закарпатської області Віталій Білець.

Виявлено факти недостатнього матеріально-побутового та медико-санітарного забезпечення осіб у спецприміщеннях органів міліції, порушення режимних вимог, якості проведення обшуків, огляду камерних приміщень тощо.

Приміром, у кімнаті для затриманих чергової частини Іршавського РВ УМВС, яка не забезпечена системою опалення, достатнім природним та штучним освітленням, упродовж 2011 року трималися 204 особи.

Є порушення закону при триманні громадян в кімнатах для затриманих у частині забезпечення їх нормою жилої площі не менше 4 кв.м.

Викликає зауваження стан ведення книг обліку осіб, які доставляються до чергових частин ОВС.

Більшість аптечок для надання невідкладної медичної допомоги у чергових частинах органів міліції недоукомплектовані необхідними медичними препаратами, в деяких взагалі наявні ліки з простроченим терміном придатності.

Не краща ситуація і у спеціальному приймальнику для тримання осіб, підданих адміністративному арешту УМВС України в області.

Наявні також порушення законодавства і в частині облаштування ізоляторів тимчасового тримання органів внутрішніх справ. Площа окремих камерних приміщень ІТТ не відповідає встановленій нормі, у них відсутні у достатній кількості миючі та дезинфікуючі засоби, інвентар для прибирання камер, постільна білизна, окремі камери потребують ремонту.

Виявляються випадки перенесення заборонених предметів та речовин в ІТТ. Як засвідчив нещодавній випадок в ІТТ Мукачівського МВ УМВС, співробітники цієї спецустанови самі брали участь у перенесенні на режимну територію наркотичних речовин, у зв’язку з чим прокуратурою міста Мукачева за даним фактом було порушено кримінальну справу.

Є у прокуратури питання і щодо якості та своєчасності надання медичної допомоги ув’язненим та засудженим особам, які перебувають в Закарпатській установі виконання покарань № 9. Крім того, установа не забезпечена у достатній кількості медпрепаратами, повідомили газеті “НЕДІЛЯ” у прес-службі прокуратури Закарпатської області.

zakarpatpost.net