Тимчасовий керівник УжНУ продовжує масові звільнення

Минулого тижня, після проведення вченої ради УжНУ, під час якої голова Закарпатської обласної ради Іван Балога назвав призначення нового виконувача обов’язків ректора політичним рішенням, а “губернатора” Олекандра Ледиду і ректора ЗакДУ Федора Ващука – причетними до реорганізації закарпатських вишів, в закладі посилилися кадрові чистки.

Так, уже в четвер з посади було звільнено проректора з адміністративно-господарської роботи УжНУ Віктора Бульчака. Останній  – земляк колишнього ректора Миколи Вегеша і до роботи в УжНУ працював керуючим справами виконавчого апарату обласної ради. Новим проректором вже в п’ятницю призначили колишнього директора Ботанічного саду УжНУ Дмитра Сойму.

Також звільнили й керівника охоронної служби Зенека Розлуцького та начальника юридичного відділу Вікторію Кляп. Окрім того, Віталій Ніколайчук почав «наводити лад» й на рідному йому факультеті – біологічному. Звільнено 32-річного кандидата наук, завідуючого кафедрою зоології Федора Куртяка, який в березні цього року під час голосування на цю посаду обійшов давнього друга Нікалайчука Тиберія Дудинського.

Колишній ректор УжНУ, професор Микола Вегеш прогнозує, що Ніколайчук такими діями наражає себе на нові  судові позови. Нагадаємо – колишній проректори Олександр Сливка та Ігор Студеняк вже оскаржили своє звільнення в суді.

«В принципі, коли ректор підбирає під себе команду – це нормальне явище. Але спочатку потрібно бути обраним на цю посаду, а вже потім мати юридичне і моральне право створювати нову команду. Якщо людина не хоче писати заяву на звільнення, а її знімають з посади через догани, то це призводить до судових процесів. Тому новому керівництву слід очікувати на нові судові тяганини. Але як бачимо, виконувач обов’язків ректора вже звільняє і науковців, яких обирають на посаду – завідуючих кафедр. Це взагалі незаконне рішення. Таким чином готують грунт для звільнення будь-якого неугодного викладача УжНУ.

Щодо звільнення керівника юридичного відділу, тут можна впевнено заявити: на нового начальника відділу покладають обов’язки збирати компромат на колишнє керівництво закладу», – вважає професор Микола Вегеш.

 uzhgorod.in