У 2011 році Міжгірський райсуд розглянув рекордну кількість справ — майже 7 тисяч

З них майже 300 справ кримінального судочинства, 5 тис. справ адміністративного судочинства, понад 600 — цивільного судочинства, 800 — про адмінправопорушення.

У зв’язку з цим, у минулому році відвідала суд майже третина населення району (щонайменше один раз).

До рекордної поділки зросло щомісячне навантаження на суддів райсуду, воно становило 197 справ на одного суддю, що уже другий рік поспіль перевищує середньообласне (109) та середньодержавне (139) навантаження.

У 2011 році до реального позбавлення волі засуджено 5 осіб, з них найбільша міра покарання була застосована за вбивство до гр. К. — 9 років позбавлення волі. Найбільш поширеними злочинами у минулому році були: злочини проти власності (крадіжки — 26 справ); проти громадського порядку та моральності (хуліганство — 15 справ); проти життя та здоров’я особи (заподіяння тілесних ушкоджень — 11 справ). Уже кілька років поспіль займають перші позиції справи, які виникають із сімейних правовідносин. Зокрема, у 2011 році судом розірвано 67 шлюбів. Причинами розпаду сімей, як і раніше, залишаються зловживання алкоголем, небажання утримувати сім’ю та тривале перебування одного з подружжя на заробітках. Така сумна статистика свідчить про те, що кожного місяця у районі розпадаються щонайменше 6 сімей.

Активно у минулому році суд захищав також спадкові правовідносини — понад 100 справ.

Масово надходили до суду справи з приводу соціального захисту дітей війни — 4348, справи про перерахунок пенсії працюючим пенсіонерам — 250. Слід відмітити, що рішення з даних справ приймалося на їх користь, однак, на превеликий жаль, внаслідок відсутності коштів у державному бюджеті, починаючи з серпня минулого року, такі виконавчою службою не виконуються.

Знову лідирували у минулому році справи про вчинення насильства в сім’ї — понад 180, а також дрібне хуліганство — 110, які, в переважній більшості випадків, вчинялися на грунті зловживання алкогольними напоями. За дані правопорушення до винних застосовувались такі стягнення як штраф, адміністративний арешт, громадські роботи.

Всього у 2011 році присуджено до стягнення по справах цивільного судочинства 2393149 грн.; справам адміністративного судочинства — 731592 грн.; накладено штрафів з справ про адміністративні правопорушення на суму 127754 грн.

На завершення необхідно додати, що, починаючи з 1 січня 2011 року, в суді діє автоматизована система документообігу, яка забезпечує об’єктивний та неупереджений розподіл справ між суддями райсуду з додержанням принципів черговості, рівної кількості справ для кожного судді, вірогідності тощо.

mizgir.com.ua