Смерч на Закарпатті: Жінки молилися, щоб дожити до ранку

Смерч зривав шифер та виривав із корінням дерева на очах у переляканих селян Тур’ї Бистрої. Стихія до смерті налякала мешканців закарпатського села. 

Негода знову наробила лиха в Закарпатті. Над ранок у суботу, 9 червня Перечинським районом пронісся смерч, йдеться. В епіцентрі стихії опинилася Тур’я Бистра. У селі майже не лишилось обійстя, яке не зачепив сильний вітер. Потужний вітер змітав покрівлі з будинків, наче пір’їни, кажуть свідки. Дерева виривав із корінням у них на очах. Покрівля була пошкоджена у понад двох сотень будинків, у місцевої церкви, дитячого садка та сільради.

“Несло шіфери з цих хат і кидало куди попало. В кого машини у дворі стояли, порозбивало їм все”, – розповів місцевий житель. Буревій позривав дроти електромереж та залишив усе село без електрики. Без світла опинилися також два сусідніх села. Градом повибивало шибки. Повалено більше сотні дерев. Деякі падали просто на будинки.

У Тур’ї Бистрій дивом ніхто не постраждав. Буревій пронісся селом на світанку, коли всі спали й нікого не було на вулиці. Натомість, майже все село лишилося без городини. “Виноград, картопля, все-все. Дерева в саду, черешні, горіхи, пшениця, 20 соток, кукурудза картопля, 16 соток. Всьо град збив”, – бідкається місцева жителька Тетяна Корбава.

Цікаво, що з сім годин після буревію град ще не розтанув і вражав розмірами. Наслідки стихії ліквідовують понад півсотні рятувальників, а також підраховують матеріальні збитки. Люди тим часом перекривають дахи. Шифер купують за власні гроші. Місцеві очільники ж запевняють, що збитки влада відшкодує, та прогнозують суми далеко за мільйон. Скільки ще людям сидіти без електрики, чиновники не уточнюють. Синоптики вже цієї ночі знову прогнозують сильні дощі.

tsn.ua