Отаман Карпат Іван Попович співав для гостей черешневого фесту у Пацканьові, що на Ужгородщині

Феєричне свято влаштував своїм землякам депутат обласної ради, генеральний директор ПАТ «Закарпаттяобленерго» Василь Ковач, за підтримки якого і відбувся третій фестиваль народної творчості «Червона черешня».

Як і попередні два, вчорашній фестиваль мав неабиякий успіх, зібравши не тільки майже всіх жителів Пацканьова та довколишніх сіл, а й багаточисельних гостей, у тому числі і з-за кордону.

Уже традиційно свято розпочалося з гімну Пацканьову. Місцевий гурт “Газдині”, дует Тетяни і Сергія Раховських, Анастасія Січка та найменші учасники – вихованці сільського дитячого садочку розважали гостей концерту. Долучилися до участі у заході і колективи народної творчості ряду сіл Ужгородщини, забезпечивши усім чудовий настрій.

Заступник технічного директора ПАТ «Закарпаттяобленерго» з інформаційних технологій, депутат Ужгородської районної ради Надія Стегнач та помічник генерального директора ПАТ «Закарпаттяобленерго» Ернст Матяшовскі передали вітання гостям фестивалю від Василя Ковача, який, на жаль, не зміг особисто бути присутнім на святі.

 

 

 

 

 

До присутніх із вітаннями звернулися і голова Ужгородської райдержадміністрації Руслан Чорнак, сільський голова Пацканьова Юрій Бонь та інші високоповажні гості. Зокрема і відомий земляк пацканівців – колишній головнокомандувач Збройних Сил України, генерал-армії у відставці Іван Свида, який також завітав на свято.

Прямо на сцені було підписано угоду про співробітництво між старостою словацького Ясиновице Штефаном Вілцега та головою Пацканівської сільської ради Юрієм Бонь. Тож черешневий фестиваль поклав початок ще і транскордонній дружбі.

Організатори свята подбали, аби гості не тільки не нудьгували, а ще й не були голодними. Поки на сцені тривали виступи колективів художньої самодіяльності, усі бажаючі могли посмакувати традиційними закарпатськими стравами від пацканівських кухарів, а також шашликами та печеною картоплею. Місцеві газдині також вправлялися у кулінарній майстерності – провели конкурс на кращу випічку, де обов’язковим інгредієнтом була «винуватиця свята» – смачна черешня.

Варто зазначити, що всі учасники фестивалю отримали пам’ятні грамоти та призи від організаторів та меценатів заходу.

Приємною несподіванкою для присутніх жінок стало те, що після пісні «Усі квіти для тебе» вони й справді отримали чудові троянди від свого земляка – депутата облради Василя Ковача. До слова, організатори свята висловлювали вдячність Василю Іллічу не тільки за проведення цього фестивалю, а й за багаторічну підтримку та допомогу у розвитку культури Ужгородського району.

Якщо вже мова зайшла про подарунки від депутата, то варто зазначити, що їх цього вечора, крім вже перерахованого вище, було вдосталь: уся дітвора ласувала смачним морозивом, а дві футбольні команди Пацканьова – молодіжна та дорослих – отримали сертифікати на придбання нової спортивної форми.

Однак найбільше, без сумніву, гості фестивалю чекали на виступ народного артиста України, закарпатця Івана Поповича. І як він з’явився на сцені – повітря здригнулося від шалених оплесків. «Отаман Карпат» віддячив усім присутнім чудовим співом. Лунали як і улюблені пісні «Золото Карпат», «Карпатський край», «Отаман Карпат», «Темна ніч на гори ляже», так і зовсім нові композиції. Разом з артистом публіка співала, танцювала, розважалася на повну.

Ну а на завершення гостей фестивалю чекала неймовірна дискотека «Чері Мюзик Паті» від головного інформаційного спонсора дійства – першого розважального радіоканалу «Люкс FM». Свято вдалося на славу!

Нагадаємо, мета фестивалю «Червона черешня» – відродити забуті національні культурно-мистецькі традиції закарпатців, популяризувати декоративно-прикладне мистецтво та сприяти подальшому розвитку виконавської майстерності фольклорних колективів та виконавців.

Надія Петрів

zakarpatpost.net