Закарпаття продовжує ліквідацію наслідків негоди

В ніч з 9 на 10 червня 2012 року по території Закарпаття пройшли грози, що супроводжувалися сильним вітром та опадами у вигляді дощу й граду. Внаслідок негоди найбільше постраждали Перечинський та Великоберезнянський райони.

Село Тур’я Бистра Перечинський район

Перше повідомлення про розгул стихії в оперативно-рятувальну службу Територіального управління МНС у Закарпатській області надійшло 9 червня о 05:20 із села Тур’я Бистра Перечинського району. Внаслідок буревію та зливових дощів з градом в даному населеному пункті частково були пошкоджені дахи 194 житлових будинків, повністю зруйновані дахи ще на семи будівлях (серед яких Свято-Василівський храм та споруда ДТЗоВ «Бистрих»); повалено понад 100 дерев на подвір’ях та вздовж сільських вулиць; зруйноване асфальтове покриття комунального автошляху на ділянці 850 метрів погонних, що на вул. Духновича від №88 по №132.

Внаслідок пошкодження лінії електропередач (напругою 10 кВольт) даний населений пункт (425 дворогосподарств, в яких проживає близько 1450 мешканців) залишився без світла. Також частково відключеними від електропостачання були села Порошково, Раково та Свалявка. Станом на 08:00 9 червня електропостачання в зазначених селах (крім Тур’я Бистрої) було відновлено повністю.

З сьомої години ранку рятувальні підрозділи краю під особистим керівництвом начальника ТУ МНС у Закарпатській області Антона Зелінського разом з іншими службами життєзабезпечення області приступили до ліквідації наслідків негоди.

«Спочатку до Тур’я Бистрої прибули підрозділи Державної пожежно-рятувальної частини №1 м. Перечин та Аварійно-рятувального загону спеціального призначення ТУ МНС у Закарпатській області в кількості 16 чоловік особового складу й 4 одиниці спецтехніки та аварійна бригада «Закарпаттяобленерго». Через кілька годин від Територіального управління МНС для ліквідації наслідків стихії було додатково залучено 35 рятувальників та 3 одиниці техніки, серед яких автомобільний кран та дві автомобільні вишки. Нашими силами проводилися першочергові роботи із розчищення територій населеного пункту Тур’я Бистра від повалених дерев та зрізання аварійних дерев. Роботи з ліквідації наслідків буревію тривають», – коментує хід ліквідації наслідків стихії начальник ТУ МНС у Закарпатській області Антон Зелінський.

За словами голови села Тур’я Бистра Василя Шкріби зараз за наслідками негоди на місці працює тимчасова комісія.

«Станом на 13:00 11 червня обстежено 305 дворогосподарств, нанесені збитки приблизно оцінюються у 2,5 млн. грн. За попередніми підрахунками, для першочергових робіт для відновлення дахів та засклення вікон необхідно понад 4540 листів шиферу, черепиці – 721,5 метрів квадратних та понад 147,5 метрів квадратних віконного скла. Рятувальні підрозділи продовжують надавати нашій громаді допомогу. Зокрема, на даний час розчищають від дерев русло річки Бистрик. Дахи всіх будинків вже звільнені від повалених дерев, залишилося ще розкряжувати два аварійні дерева. Щодо електропостачання, то воно відновлено майже повністю, залишаються без світла кілька об’єктів», – розповідає сільський голова.

Настоятель місцевого Свято-Василівського храму священик Володимир від усієї православної громади села Тур’я Бистра висловив слова подяки рятувальникам та особисто керівництву Територіального управління за вчасну допомогу й хорошу роботу.

«За допомогою автомобільної вишки, яку нам надали рятувальники, ми зуміли в стислі терміни звести тимчасовий дах над нашим храмом, якому вже більше 200 років. У неділю в храмі вже проводилося богослужіння. Також еменесівці розкряжовують довкола повалені дерева та розчищають територію села», – наголошує священнослужитель.

Селище міського типу Великий Березний

09 червня о 22:44 закарпатським рятувальникам надійшло повідомлення, що через сильний вітер потерпає смт Великий Березний. Були пошкоджені покрівлі будівель районної державної адміністрації та ВАТ АФ «Явірник». На місце події працювали два пожежно–рятувальні відділення Державної пожежно-рятувальної частини смт Великий Березний.

По прибуттю на місце було встановлено, що сильні пориви вітру зірвали металеву покрівлю зі складського приміщення ВАТ АФ «Явірник», що на вул. Гагаріна в районному центрі (загальною площею близько 1000 кв. м). Внаслідок цього частина металевих конструкцій покрівлі потрапила на залізничні колії Ужгородської дирекції Львівської залізниці та пошкодила лінії електропередач. Рятувальники, спільно з аварійною бригадою залізниці, станом на 01:20 10. червня очистили залізничне полотно від металевих конструкцій покрівлі. Аварійною бригадою залізниці проводилися роботи по відновленню електропостачання. Рух потягів на аварійній ділянці залізничної станції смт В.Березний не припинявся.

На будівлі райдержадміністрації, що на вул. Шевченка, пошкоджено металеве покриття крівлі на площі 300 кв. м.

При проведенні комісійного обстеження будівель та об’єктів Великого Березного було також виявлено такі пошкодження: зірвано покриття з адміністративної будівлі ПП «СІО» (площа пошкодження 450 кв. м); частково пошкоджено покриття будівлі районного будинку культури (площа пошкодження 5 кв. м); частково пошкоджено покриття будівлі котельні, що належить ПТУ 33 (площа пошкодження 30 кв. м); частково пошкоджено покриття будівлі навчального корпусу місцевої гімназії (площа пошкодження 10 кв. м); частково пошкоджено покриття будівлі навчального корпусу ЗОШ І-ІІІ ст. (площа пошкодження 5 кв.м).

По даних подіях проведені позачергові засідання районних комісій з ТЕБ та НС. Силами підрозділів ТУ МНС протягом 9-10 червня 2012 року проводились першочергові роботи із розчищення територій населених пунктів Великий Березний та Тур’я Бистра Перечинського району від повалених дерев і зрізання аварійних дерев загальною кількістю 232,2 куб. м та роботи по відновленню пошкодженого покриття будівель.

Для ліквідації наслідків буревію на території Закарпатської області протягом 9-10 червня 2012 року від ТУ МНС залучалося 12 одиниць техніки та 55 чоловік особового складу.

Загиблих та травмованих внаслідок негоди не було. Роботи з ліквідації наслідків буревію тривають.

ТУ МНС у Закарпатській області

zakarpatpost.net