На закарпатських підприємствах зменшилася кількість працівників

Середньооблікова кількість штатних працівників підприємств, установ та організацій (далі – підприємства) у січні–березні 2012р. становила 193,9 тис. осіб, що на 1,4% нижче показника за січень–березень 2011р.

Упродовж січня–березня 2012р. на підприємства було прийнято 8,4 тис. осіб, тоді як звільнено 11,2 тис. осіб (відповідно 4,3% та 5,8% від середньооблікової кількості штатних працівників). Як і у відповідному періоді минулого року, у січні–березні 2012р. спостерігалося перевищення кількості вибулих осіб над прийнятими.

Коефіцієнт вибуття (5,8%) перевищував коефіцієнт прийому (4,3%) в цілому по економіці області на 1,5 в.п. Більш суттєву різницю між цими показниками зафіксовано на підприємствах будівництва (на 7,8 в.п.), у сільському господарстві, мисливстві та пов’язаних з ним послугах ( на 4,8 в.п.), на підприємствах торгівлі, ремонту автомобілів, побутових виробів та предметів особистого вжитку (на 4,6 в.п.), у готельно-ресторанному господарстві (на 4,2 в.п.), у лісовому господарстві та пов’язаних з ним послугах (на 3,3 в.п.), на підприємствах по здійсненню операцій з нерухомим майном, оренди, інжинірингу та надання послуг підприємцям (на 3,1 в.п.), на промислових підприємствах (на 2,8 в.п.), у фінансових установах (на 2,7 в.п.), в установах охорони здоров’я (на 1,6 в.п.), а на підприємствах транспорту та зв’язку, по наданню комунальних та індивідуальних послуг, діяльність у сфері культури та спорту, в закладах освіти, в установах державного управління та в рибальстві та рибництві коефіцієнт прийому перевищував коефіцієнт вибуття на 0,2 в.п., 0,2 в.п., 0,4 в.п., 0,5 в.п. та 1,0 в.п відповідно.

Слід зазначити, що серед вибулих переважна більшість працівників (92,9%), за січень–березень 2012р. залишили робочі місця за власним бажанням. Кількість звільнених працівників із причин скорочення штатів у січні–березні 2012р. на 12,9% була меншою, ніж у відповідному періоді минулого року.

Зазначені тенденції зумовили скорочення середньооблікової кількості штатних працівників підприємств у січні–березні 2012р. на 1,4% або на 2,7 тис. осіб, порівняно з січнем–березнем 2012р. Продовжується відтік найманої робочої сили із підприємств області до сектору самостійної зайнятості громадян, що приводить до щорічного скорочення кількості найманих працівників.

Ці обсяги скорочення кількості працівників могли б бути ще більшими, якби адміністрація підприємств не поширила практику застосування форм вимушеної неповної зайнятості.

Так, у відпустках без збереження заробітної плати (на період припинення виконання робіт, надання послуг) протягом січня–березня 2012р. перебувало 0,9% від загальної кількості штатних працівників (1,7 тис. осіб). Їх кількість зменшилася порівняно з січнем–березнем 2011р. на 1,1 тис. осіб або на 39,2%. Найбільш поширеним такий вид неповної зайнятості був у будівництві і склав 10,9% кількості штатних працівників, а серед промислових підприємств – на підприємствах текстильного виробництва, виробництва одягу, хутра та виробів з хутра – 8,9%.

Водночас, кількість працюючих у режимі скороченого робочого дня (тижня) у січні–березні 2012р. становила 12,5 тис. осіб, або 6,4% кількості штатних працівників і зменшилася порівняно з відповідним періодом минулого року на 3,8 тис. осіб або на 23,3%. Найбільш поширеним даний режим роботи був на підприємствах транспорту, де в таких умовах працював кожний другий працівник, а також у будівельних організаціях – кожний четвертий працівник, – повідомила  начальник відділу статистики праці Головного управління статистики у Закарпатській області О. Головач.