У Велятині вже вдруге змагалися косарі

Днями у селі Велятино, що на Хустщині, пройшов етнографічний фестиваль косарів. Професіонали показували майстер клас у технології сінокосу і змагалися за першість, аби виграти цінні призи від меценатів.

Вже вдруге у Велятині організовують етно- фестиваль косарів. Цими вихідними тут вправлялись на швидкість косіння трави, на найбільший розмах та на якість покосу.

Найстаріший учасник змагань уперше взяв косу у 7 років і зараз у нього 85 років стажу у цій справі. Наймолодшому учаснику нещодавно виповнилося тільки 7. Усього у конкурсі брало участь 27 косарів із Велятина та ближніх сіл району. Випробувати коси і показати майстер-клас вирішили і деякі жінки.

Перший вал трави довірили скосити меценатам і почесним гостям фестивалю. Про свій секрет професіоналізму у нелегкій косарській справі розказав і голова обласної ради Іван Балога. «Фестиваль проходить другий рік поспіль. Я щиро вдячний громаді Велитяна, і в першу чергу директору місцевої школи Жанні Микитюк, голові районної ради Василю Губалю за цей вдалий проект. Треба відроджувати подібні традиції. В області понад 60 відсотків – сільського населення, тому це актуально. Наші діти мають переймати прадідівські знання. Це й стимул для спілкування з мешканцями села. Сьогодні участь у змаганнях взяло й молоде покоління. Я сам виріс в селі й до тепер пам’ятаю як треба косити, і можу відзначити, що праця косаря – справа нелегка. Ми маємо такі традиції берегти, адже вони свідчать про нашу автентичність. Безперечно: цьогорічний фестиваль косарів вдався на славу», – відзначив голова обласної ради Іван Балога.

У фіналі за звання кращого змагалися 5 косарів. Визначали кращих судді, які мають неабиякий досвід сільськогосподарської праці . За гарну роботу – гарні подарунки. За сприяння депутата обласної ради Павла Балоги переможці отримали цінні премії. Абсолютним переможцем змагань став Іван Феєш. Варто додати, що минулого року у конкурсі виграв його син. Переможець цьогорічного фесту каже: головне щоб інструмент був вправним.

Організаторам теж віддячили. Від Павла Балоги та голови Хустської райради оргкомітету фестивалю передали винагороду для започаткування 3-го етнофестивалю косарів. Тим часом гостей заходу частували велятинськими стравами та закарпатським вином. А на сцені косарів та гостей свята розважали народні колективи. Під час лотереї, яку провели тут же, від депутата обласної ради Павла Балоги розіграли 5 сучасних LCD телевізорів. І вже опісля настав час для виступу справжніх закарпатських зірок. Першими на сцену вийшли Гудаки, по справжньому розігрів публіку Рокаш

Далі гарного настрою всім додала Надія Копча. На завершення свята були вже традиційні феєрверки.

Хто вміє добре працювати, вміє і добре розважатися. Це довели і велятинці та гості села на етнофестивалі косарів.

За матеріалами ТРК «М-студіо»

zakarpatpost.net